Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
21.2 C
Athens

ΕΝΔΙΣΥ: Το 30% των δικαιούχων δεν θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις με το νέο έτος

Το γεγονός ότι το 30% των δικαιούχων θα μείνουν εκτός των αυξήσεων κατά 7,75% στις συντάξεις, που θα ισχύσουν από 1.1.23, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων.

Το ΕΝΔΙΣΥ διαπίστωσε από τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα, ότι οι ανωτέρω αυξήσεις στις κύριες συντάξεις θα δοθούν σε 1.724.713 συνταξιούχους, αριθμός που αντιστοιχεί στο 70% του συνόλου. Το υπόλοιπο 30%, δηλαδή 748.110 συνταξιούχοι, δεν θα τύχουν των αντίστοιχων αυξήσεων, λόγω εφαρμογής του μέτρου της προσωπικής διαφοράς.

Με σκληρούς χαρακτηρισμούς το Δίκτυο κάνει λόγο για «κοροϊδία Χατζηδάκη» και για «αυτοεξευτελισμό» του υπουργού Εργασίας.

Μάλιστα, επισημαίνεται ότι ακόμα και για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης,  που το υπουργείο ενημέρωσε ότι επέφερε αυξήσεις σε 912.644 δικαιούχους, αποφεύχθηκε να γίνει αναφορά στο γεγονός ότι πρόκειται για παρέμβαση που αφορά μόνο το φορολογικό σκέλος του μέτρου. Μάλιστα, το Δίκτυο επισήμανε ότι η συγκεκριμένη αναφορά υπάρχει στην τελευταία σελίδα της εγκυκλίου, που το ίδιο το υπουργείο Εργασίας έδωσε στην δημοσιότητα!

Το ΕΝΔΙΣΥ όμως κατήγγειλε ότι θα υπάρξουν σοβαρές διαφοροποιήσεις στο ύψος των αυξήσεων που θα δοθούν και σε όσους υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από την 1.1.23 και μετά. Όπως αποκαλύπτεται στην ίδια εγκύκλιο, το 7,75% θα δοθεί μόνο στην εθνική σύνταξη και όχι στην ανταποδοτική. Εκτιμάται όμως ότι επειδή ο χρόνος έκδοσης της εγκυκλίου είναι μόλις λίγα 24άωρα πριν εκπνεύσει η χρονιά, εγκλωβίστηκαν χιλιάδες εργαζόμενοι που θα μπορούσαν να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης εντός του 2022 και θα ήθελαν να καρπωθούν το σύνολο της αύξησης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ