Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
17.8 C
Athens

ΕΝΔΙΣΥ: 11 προτάσεις για να αυξηθεί το εισόδημα των συνταξιούχων

Με 11 προτάσεις προς την Κυβέρνηση, από τις οποίες ξεχωρίζουν η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, της Εισφοράς Αλληλεγγύης και η επαναφορά του ΕΚΑΣ, οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων τονίζουν την επιτακτική ανάγκη αύξησης του εισοδήματός τους. Το ΕΝΔΙΣΥ, με επίσημη ανακοίνωση, επισημαίνει μόνο έτσι θα αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα ακρίβειας.

Πιο αναλυτικά, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων προτείνει προς τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, τα εξής:

Επαναφορά του ΕΚΑΣ: Το ΕΝΔΙΣΥ έχει διαπιστώσει σε μέλη του – χαμηλοσυνταξιούχους, ότι υπάρχουν λογαριασμοί στο ηλεκτρικό ρεύμα, που μαζί με το ενοίκιο, υπερβαίνουν το μηνιαίο εισόδημά τους. Σημειωτέον ότι το ΕΚΑΣ έφτανε έως 230 ευρώ το μήνα.

Κατάργηση προσωπικής διαφοράς: Στα τέλη της περασμένης χρονιάς, 750.000 συνταξιούχοι έχασαν τις αυξήσεις τους και έλαβαν επίδομα, λόγω προσωπικής διαφοράς.

  • Εισφορά Αλληλεγγύης: Ζητείται να καταργηθεί η ΕΑΣ που επιβαρύνει κλιμακωτά (3-10%) περίπου 750.000 συνταξιούχους, με συνολικό μηνιαίο εισόδημα, που υπερβαίνει τα 1.400 ευρώ μικτά.

Αυξήσεις συντάξεις: Να είναι πραγματικές και να υπερβαίνουν κατά πολύ τον ετήσιο πληθωρισμό.

Κρατήσεις Υγείας: Να καταργηθεί το 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ για τις πολλαπλές συντάξεις, καθώς κατάργηση του 6% για τις επικουρικές συντάξεις. Επίσης, μείωση του ποσοστού από 6% σε 4% και αυτό να παρακρατείται από την μία μεγαλύτερη σύνταξη.

13η σύνταξη: Το ΕΝΔΙΣΥ απαιτεί επαναφορά της 13ης  σύνταξης, με ποσό 700 ευρώ το έτος για όλους τους συνταξιούχους, επισημαίνοντας ότι  μόνο έτσι, θα στηριχθεί έμπρακτα το εισόδημα των συνταξιούχων.

– Καμία αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

– Κατάργηση των 100 ενσήμων ανά έτος την τελευταία πενταετία (ως απαραίτητη προϋπόθεση για μειωμένη σύνταξη).

  • Αναλογική σύνταξη σύμφωνα με ότι πληρώνει από εισφορές στον εργασιακό του βίο ο κάθε ένας ασφαλισμένος.

Συντάξεις χηρείας: Να καταβάλλεται σε όλες τις κύριες συντάξεις η Εθνική Σύνταξη ολόκληρη και να καταβάλλεται το 70% της αρχικής σύνταξης του θανόντος.

– Να εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις από τον e-ΕΦΚΑ. Να δοθούν τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ