Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
14.4 C
Athens

ΕΝΔΙΣΥ: Νέο λάθος του ΕΦΚΑ με τις συντάξεις – Πρόβλημα με τον επανυπολογισμό

Άλλο ένα λάθος του ΕΦΚΑ αναφορικά με τις συντάξεις που καταβάλλονται στους πρώην εργαζόμενους της ΔΕΗ, εντόπισε το ΕΝΔΙΣΥ.  Το Ενιαίο Δίκτυο των Συνταξιούχων κατήγγειλε επίσημα ότι δεν εφαρμόζεται ο Νόμος και υπάρχουν λάθη στον επανυπολογισμό των συντάξεων, που αφορούν περίπου 20.000 δικαιούχους! Το λάθος που εντόπισε το ΕΝΔΙΣΥ σχετίζεται με το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι, που προέρχονται από το ΤΑΠ-ΔΕΗ, είχαν καταβάλλει στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, βαρέα και υπερβαρέα ένσημα (από 01/01/1994). Άρα, θα έπρεπε αυτές οι πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν, να έχουν προσμετρηθεί από τον e-ΕΦΚΑ στην κύρια σύνταξή τους από τον επανυπολογισμό, κάτι που δεν συνέβη.

 Παρά τις επίμονες οχλήσεις του Δικτύου, ο ΕΦΚΑ δεν διόρθωσε το πρόβλημα. Έτσι ως έσχατη λύση, το ΕΝΔΙΣΥ κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα, ενσωματώνοντας και τα ονόματα 40 μελών του, που είναι συνταξιούχοι και στους οποίους εντοπίστηκε το σχετικό λάθος.

Με βάση πίνακα που έχει  ενσωματωθεί στη μηνυτήρια αναφορά, από τους υπολογισμούς που έχουν κάνει οι ομάδες εργασίας του Δικτύου, προκύπτουν διαφορές στις συντάξεις των εν λόγω δικαιούχων του ΤΑΠ-ΔΕΗ, που  φτάνουν έως και τα 440,40 ευρώ το μήνα και αναδρομικά 13.212,00 ευρώ, με συντάξιμες αποδοχές 3.501,78 ευρώ και 20 έτη, 8 μήνες και 29 ημέρες!  Πρόκειται για πολύ μεγάλα ποσά που διεκδικούν οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι και τα οποία έχουν και αναδρομική ισχύ από 01/01/2019.

Το ΕΝΔΙΣΥ έχει φτιάξει πρόγραμμα εφαρμόζοντας το νόμο και βγάζει τις διαφορές του κάθε συνταξιούχου που δικαιούται. Στο πλαίσιο αυτό, καλεί όλους τους συνταξιούχους που είναι σε αυτή την κατηγορία να μεταβούν στο Δίκτυο για να υπολογιστεί με βάση το επιπλέον ασφάλιστρο στα βαρέα και υπερβαρέα ένσημα, το σωστό ποσό της σύνταξής τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ