Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
23.9 C
Athens

Μήνυση κατά του e-ΕΦΚΑ για μη εφαρμογή του νόμου στον επανυπολογισμό των συντάξεων της ΔΕΗ (Δελτίο Τύπου)

Μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα, σε βάρος του e-ΕΦΚΑ, κατέθεσε το ΕΝΔΙΣΥ, διαμαρτυρόμενο για μη εφαρμογή του νόμου καθώς εντόπισε τα λάθη στον επανυπολογισμό των συντάξεων. Το Δίκτυο, ενσωματώνει στη μήνυση τα ονόματα 40 μελών του – συνταξιούχων, για την μη εφαρμογή του νόμου και δεν διορθώθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα. Εκτιμάται δε, ότι υπερβαίνουν τις 20.000 οι συνταξιούχοι που βρίσκονται στην ίδια κατηγορία και για τους οποίους πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος, να διορθωθούν και να τους αποδοθούν οι σωστές συντάξεις!

Ειδικότερα, το λάθος που εντόπισε το ΕΝΔΙΣΥ σχετίζεται με το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι, που προέρχονται από το ΤΑΠ-ΔΕΗ, είχαν καταβάλλει στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, βαρέα και υπερβαρέα ένσημα (από 01/01/1994). Άρα, θα έπρεπε αυτές οι πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν, να έχουν προσμετρηθεί από τον e-ΕΦΚΑ στην κύρια σύνταξή τους από τον επανυπολογισμό, κάτι που δεν συνέβη.

Το Δίκτυο,  ήδη από τις 27 Δεκεμβρίου 2023 έχει αποστείλει προς τον Φορέα σχετική εξώδικη διαμαρτυρία, παραθέτοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία,  που αποδεικνύουν ότι δεν έγινε η εφαρμογή νόμου (ν.4387/16). Επίσης, έγιναν επανειλημμένες οχλήσεις από εκπροσώπους του ΕΝΔΙΣΥ, προς τους αρμόδιους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ, σε μια προσπάθεια να επιλυθεί το πρόβλημα το ταχύτερο δυνατό.

Καμία απάντηση όμως δεν δόθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ανεξάρτητα με επανειλημμένα έγγραφά μας από το 2019, πιέζοντας την Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ να εφαρμόσει τον νόμο. Το ΕΝΔΙΣΥ στη μηνυτήρια αναφορά του, τονίζει άμεσα να εφαρμοστεί ο νόμος.

Με βάση πίνακα που έχει  ενσωματωθεί στη μηνυτήρια αναφορά, από τους υπολογισμούς που έχουν κάνει οι ομάδες εργασίας του Δικτύου, προκύπτουν διαφορές στις συντάξεις των εν λόγω δικαιούχων του ΤΑΠ-ΔΕΗ,  φτάνουν έως και τα 440,40 ευρώ το μήνα με συντάξιμες αποδοχές 3.501,78 ευρώ και 20 έτη, 8 μήνες και 29 ημέρες! Οι κρατήσεις για το επιπλέον ασφάλιστρο στα βαρέα και υπερβαρέα ένσημα ξεκίνησαν από 01/01/1994!  Πρόκειται για πολύ μεγάλα ποσά που διεκδικούν οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι και τα οποία έχουν και αναδρομική ισχύ από 01/01/2019 (επανυπολογισμός της σύνταξης).

Ήδη το ΕΝΔΙΣΥ με τις ομάδες εργασίας όπως αναφέρουμε παραπάνω και σε συνεργασία με τους προγραμματιστές έχει φτιάξει πρόγραμμα εφαρμόζοντας το νόμο και βγάζει τις διαφορές του κάθε συνταξιούχου που δικαιούνται.

Καλούμε όλους τους συνταξιούχους που είναι σε αυτή την κατηγορία να έρθουν στο Δίκτυο για να τους υπολογίσουμε το επιπλέον ασφάλιστρο στα βαρέα και υπερβαρέα ένσημα.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ