Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
22.4 C
Athens

Εμπλοκή με συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται στο Δημόσιο

Κίνδυνος επιστροφής αναδρομικών ποσών, από τη μισθοδοσία τους, διατρέχουν δεκάδες συνταξιούχοι που επέλεξαν να συνεχίσουν να εργάζονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, λόγω των υψηλών μισθών που έλαβαν. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου έχουν γίνει προσφυγές στα αρμόδια δικαστήρια και ήδη σε πρώτο βαθμό, δικαιώθηκαν οι εργαζόμενοι. Όμως, χωρίς να έχει  ξεκαθαρίσει το τοπίο από την πλευρά της Πολιτείας, έχουν βρεθεί υπάλληλοι που κατείχαν υψηλόβαθμες θέσεις στο δημόσιο τομέα, να οφείλουν ποσά που προσεγγίζουν ακόμα και τις 30.000 ευρώ.

Πρόκειται για εκείνους τους εργαζόμενους που επέλεξαν να συνεχίσουν να εργάζονται και να προσφέρουν σε διάφορους φορείς του Δημοσίου, αν και έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και την προϋπηρεσία. Το ζήτημα που έχει ανακύψει, σχετίζεται με το κλιμάκιο, βάσει του οποίου,  θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνονται από το Δημόσιο Τομέα. Οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας, συνέχισαν να εισπράττουν ως μισθό, τα ποσά που τους αναλογούσαν στη βάση του κλιμακίου που είχαν λάβει, όταν βρίσκονταν λίγο πριν από τη συνταξιοδότησή τους. Η ερμηνεία που δίνεται όμως, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σε συνέχεια πρόσφατης εγκυκλίου που εκδόθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, είναι διαφορετική. Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε οι συνταξιούχοι εργαζόμενοι, να αμείβονται με το εισαγωγικό κλιμάκιο, δηλαδή ανά περίπτωση, με αισθητά λιγότερα χρήματα. Έτσι, προκύπτει άξαφνα η ανάγκη επιστροφής αναδρομικών ποσών, αρκετών χιλιάδων ευρώ, ανάλογα με το χρονικό διάστημα που καταβάλλονται διαφορετικές αμοιβές,  από τις προβλεπόμενες.

Η «επίμαχη» εγκύκλιος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εκδόθηκε στις 9 Μαΐου 2023. Εκεί καλούνται οι απασχολούμενοι στον δημόσιο τομέα, να δηλώνουν κάθε εξάμηνο τις όποιες πρόσθετες αμοιβές μπορεί να λαμβάνουν, από τυχόν άλλες θέσεις εργασίας, εντός ή εκτός δημοσίου. Επίσης, θα πρέπει να δηλώνονται και οι αντίστοιχες αμοιβές από τις συντάξεις. Ουσιαστικά, η εγκύκλιος ερμηνεύει παλαιότερη νομοθεσία που αφορά τη μισθοδοσία στο δημόσιο (ν.4354/ αρ. 11). Πάνω σε αυτή την ερμηνεία, έρχεται το ΓΛΚ και εκτιμά ότι πρέπει οι συνταξιούχοι που συνεχίζουν να εργάζονται, να αμείβονται σύμφωνα με το μισθό του νεοδιοριζόμενου στο δημόσιο.

Για το θέμα, έχει ενημερωθεί αναλυτικά και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Μάλιστα, έχουν ήδη υπάρξει σχετικές εισηγήσεις, που επισημαίνουν ότι πρέπει να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα, ώστε αυτοί οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι, να μην υποχρεωθούν να επιστρέψουν στο δημόσιο, τα ποσά που τους έχουν χρεωθεί.

Άλλωστε, νομικές πηγές σημειώνουν ότι η όποια επανατοποθέτηση έγινε σε εργαζόμενο μετά τη συνταξιοδότησή του, δεν ορίστηκε ρητά ότι θα συνεπάγεται εφεξής, μισθό νεοδιοριζόμενου υπαλλήλου. Τίθεται ουσιαστικά θέμα προϋπηρεσίας και αναγνώρισής της, για όλους εκείνους τους εργαζόμενους, που συνταξιοδοτήθηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται! Αφού η προϋπηρεσία αναγνωρίστηκε για να εκδοθεί η σύνταξή τους, αποτελεί ερωτηματικό γιατί δεν αναγνωρίζεται για τη συνέχιση της εργασίας τους. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για εργασία που στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, αφορά τις ίδιες θέσεις που κατείχαν αυτοί οι υπάλληλοι, πριν από τη συνταξιοδότησή τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ