Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
17.4 C
Athens

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Μειώνεται το ετήσιο κονδύλι – Πληρωμές για 230.000 δικαιούχους

Στους 230.244 ανέρχονται οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) που πρόκειται να λάβουν ποσά που τους αναλογούν κατά την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα,  δηλαδή την Παρασκευή 30 Ιουλίου. Συνολικά θα μοιραστεί ένα ποσό της τάξης των 50.539.420 ευρώ. Όμως τα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών, δείχνουν χρόνο με τον χρόνο να μειώνεται το κονδύλι για τη συγκεκριμένη παροχή, που απευθύνεται όπως είναι γνωστό,  σε πολίτες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Για το τρέχον έτος, η επιδότηση θα ανέλθει στα 845 εκατ. ευρώ, αλλά για το 2022 θα υποχωρήσει στα 752 εκατ. ευρώ. Από το 2023 και μετά υπολογίζεται ότι η δαπάνη για το συγκεκριμένο επίδομα, θα υποχωρήσει ακόμα περισσότερο, στα 672 εκατ. ευρώ.

Σε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), των υπουργείων Οικονομικών, Παιδείας και Εργασίας, επανακαθορίζεται ότι για κάθε νοικοκυριό το ΕΕΕ είναι 200 ευρώ το μήνα. Για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, προστίθενται άλλα 100 ευρώ και άλλα 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος. Ως ανώτατο όριο καθορίζονται τα 900 ευρώ το μήνα.

Ο έλεγχος των εισοδηματικών κριτηρίων θα πραγματοποιείται επί των εισοδημάτων που εισπράχθηκαν από το νοικοκυριό το εξάμηνο πριν από το μήνα της σχετικής αίτησης. Το ΕΕΕ θα μπορεί να χορηγείται για έξι μήνες. Το εισοδηματικό όριο που τίθεται είναι το εξαπλάσιο του εγγυημένου ποσού που θα λαμβάνει το κάθε νοικοκυριό, όπως αυτό προκύπτει κατά τους τελευταίους έξι μήνες πριν από την υποβολή της σχετικής αίτησης. Άρα, εάν πρόκειται για μονοπρόσωπο νοικοκυριό που εισπράττει 200 ευρώ το μήνα, το εισοδηματικό όριο ένταξης στο ΕΕΕ, είναι τα 1.200 ευρώ. Επίσης, στο ανώτατο πεδίο, το όριο αυτό δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5.400 ευρώ.

Τυχόν ύπαρξη ακίνητης περιουσίας,  δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 90.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, ώστε να χορηγηθεί το ΕΕΕ. Στο όριο αυτό προστίθενται άλλα 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως τα 150.000 ευρώ. Το αντίστοιχο όριο τυχόν καταθέσεων κυμαίνεται από τα 4.800 έως τα 14.400 ευρώ.

Στις απαραίτητες προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα συγκαταλέγεται η νόμιμη και μόνιμη διαμονή των νοικοκυριών στην ελληνική επικράτεια. Επίσης, αν υπάρχει  ανήλικο μέλος πρέπει να έχει φοιτήσει στο σχολείο κατά το προηγούμενο έτος από την υποβολή της αίτησης και να έχει εγγραφεί κατά το τρέχον έτος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ