Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
17.7 C
Athens

Εκτός ρυθμίσεων παραμένουν εργαζόμενοι σε τουρισμό και επισιτισμό – Όλα τα νέα μέτρα

Παρά τα νέα μέτρα για τον κλάδο του τουρισμού και του επισιτισμού, υπάρχουν ακόμα εργαζόμενοι που μένουν εκτός ρυθμίσεων.

Πρόκειται για έναν κλάδο που χτυπήθηκε βάναυσα από την πανδημία, με συνέπεια άξαφνα χιλιάδες εργαζόμενοι να βρεθούν στα όρια της φτώχειας. Υπάρχουν μάλιστα καταγγελίες για περιπτώσεις εργαζομένων, οι οποίοι είναι χωρίς εισόδημα εδώ και ένα χρόνο!

Σε μια προσπάθεια ανάσχεσης του «κύματος» φτώχειας που βιώνει ο κλάδος, προωθείται η εξής δέσμη μέτρων:

  • Παρατείνονται τα επιδόματα ανεργίας όσων έληξαν Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021. Μετά από πιέσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Επισιτισμό και Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), αλλά και των Εργατικών Κέντρων σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς (ΡΟΔΟΥ & ΚΡΗΤΗΣ) παρατείνονται και τα επιδόματα ανεργίας όσων έληξαν Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020 επίσης για άλλους δύο μήνες.
  • Για τους εργαζόμενους χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης (επισιτισμός), όσοι πήραν το έκτακτο επίδομα ανεργίας τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και παραμένουν εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ είναι δικαιούχοι δίμηνης παράτασης του επιδόματος Ανεργίας.
  • Οι εποχικά εργαζόμενοι σε χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς και σε χιονοδρομικά κέντρα είναι πλέον δικαιούχοι της μονομερής αίτησης στο ΕΡΓΑΝΗ και αποζημίωσης ειδικού σκοπού (534€).
  • Παρατείνονται τα μέτρα αναστολής σύμβασης και το πρόγραμμα ΣΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ έως 31 Μαρτίου του 2021.

Η ΠΟΕΕΤ δηλώνει ότι συνεχίζει να διεκδικεί:

  • Την κάλυψη όλων των εργαζόμενων του κλάδου που δεν έχουν μπει στις ρυθμίσεις. Σε αυτή την κατηγορία συγκαταλέγονται οι εργαζόμενοι στα νυκτερινά κέντρα, οι εργαζόμενοι με συμβάσεις μιας ημέρας και οι εργαζόμενοι από τα γραφεία ευρέσεως εργασίας.
  • Αναπλήρωση του μισθού στο 80% όσων εξακολουθούν να είναι σχεδόν ένα χρόνο τώρα σε αναστολή σύμβασης. Η Ομοσπονδία τονίζει ότι πλέον οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να συνεχίσουν να ζουν με 500€ το μήνα.

Για τους εργαζόμενους, που θα έπαιρναν φέτος πρώτη φορά επίδομα ανεργίας, ζητείται να ισχύει η ρύθμιση των 50 ενσήμων και όχι των 80 ενσήμων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ