Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
21.5 C
Athens

ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους ως αντίβαρο στο «τέρας» της ακρίβειας: “Γραμμή” ΕΝΔΙΣΥ στο ΚΙΝΑΛ

Πρόταση για την άμεση θεσμοθέτηση ενός νέου ΕΚΑΣ, ώστε να στηριχθούν έως 350.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της ακρίβειας, επανέλαβε το ΚΙΝΑΛ. Ο βουλευτής του κόμματος, Γιώργος Μουλκιώτης και  υπεύθυνος επί ζητημάτων εργασίας, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών, χαρακτήρισε «ιδιαίτερα κρίσιμη» την σημερινή συγκυρία και επισήμανε ότι η πρόταση αυτή πρέπει να γίνει αποδεκτή από την Κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, πάντως, το ΚΙΝΑΛ διαπιστώνει ότι με τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει το υπουργείο Εργασίας και εφαρμόζοντας την ασφαλιστική «μεταρρύθμιση» Βρούτση (Ν. 4670/2020), μειώνεται ακόμα περισσότερο «το πενιχρό εισόδημα όσων χαμηλοσυνταξιούχων εργάζονται». Άμεση συνέπεια αυτής της ενέργειας είναι να ωθείται η πλειονότητα των συνταξιούχων στην έσχατη φτώχεια και την περαιτέρω εξαθλίωση.

«Την ώρα που η ακρίβεια καλπάζει «πνίγοντας» τα νοικοκυριά, η Κυβέρνηση περιορίζει κατά 30% τις συντάξεις των ήδη απασχολούμενων, πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου 4387/2016, χαμηλοσυνταξιούχων οι οποίοι, σύμφωνα με τις διατάξεις που θεσμοθέτησε το ΠΑΣΟΚ (Ν.3863/2010), εξαιρούνταν από τις μειώσεις λόγω απασχόλησης», υπογραμμίζει ο κ. Μουλκιώτης.

Υπενθυμίζει δε, ότι πρόκειται «για την ίδια Κυβέρνηση που:

  • Παραβιάζοντας το νόμο 4670/2020 (άρθρο 27), που η ίδια ψήφισε, περικόπτει κατά 30% ΟΛΟΚΛΗΡΗ την σύνταξη του χαμηλοσυνταξιούχου που θα εργαστεί έστω και μία (1) ημέρα μέσα στον συγκεκριμένο μήνα (ο νόμος προβλέπει περικοπή ανάλογη με τις ημέρες απασχόλησης).
  • Προεκλογικά κατήγγελλε την κατάργηση των κατώτατων ορίων σύνταξης από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά μετεκλογικά διατηρεί την κατάργησή τους,
  • Με ψευδοερμηνεία της απόφασης του ΣτΕ, που την έκανε και διάταξη νόμου, αρνείται εδώ και 2 χρόνια να καταβάλλει στους χαμηλοσυνταξιούχους τα κομμένα δώρα και τις περικοπές του 11μήνου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ