Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
17.2 C
Athens

Δώρο Χριστουγέννων: Πότε καταβάλλεται – Πώς υπολογίζεται

Περιθώριο έως τις 21 Δεκεμβρίου, έχουν οι εργοδότες να καταβάλλουν το δώρο των Χριστουγέννων στο σύνολο των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου ή αορίστου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης.

Η συγκεκριμένη παροχή ισούται με ένα μηνιαίο μισθό, ή με 25 ημερομίσθια ανάλογα με τον τρόπο αμοιβής. Καταβάλλεται ολόκληρη για όσους εργαζόμενους έχουν σχέση εργασίας με τον εργοδότη τους, χωρίς διακοπή από την 1η Μαΐου έως και την 31η Δεκεμβρίου το έτους. Σε διαφορετική περίπτωση οι εργαζόμενοι δικαιούνται τμήμα του δώρου, που προκύπτει σε σχέση με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής σχέσης.

Ως καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο, θεωρείται το σύνολο των τακτικών αποδοχών του εργαζόμενου. Στην έννοια των «τακτικών αποδοχών», περιλαμβάνονται εκτός από το μισθό και το ημερομίσθιο, κάθε άλλη παροχή είτε σε χρήμα είτε σε είδος (πχ τροφή, κατοικία). Προϋπόθεση είναι η συγκεκριμένη παροχή να καταβάλλεται από τον εργοδότη ως αντάλλαγμα της παρεχόμενης εργασίας από το μισθωτό, κάθε μήνα ή έστω περιοδικά κατ’ επανάληψη σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Το δώρο Χριστουγέννων, δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Όπως τονίζεται από το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) της ΓΣΕΕ, σε περίπτωση που δεν καταβληθεί εμπρόθεσμα η συγκεκριμένη παροχή, τότε οι δικαιούχοι πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας, ώστε να συνταχθεί η απαραίτητη μηνυτήρια αναφορά. Εν συνεχεία, αυτή διαβιβάζεται στον αρμόδιο Εισαγγελέα και ασκείται ατομική δίωξη σε βάρος του εργοδότη. Παράλληλα η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα ώστε να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.

Επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες για μη καταβολή δώρου, μπορούν να πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι και στην ενιαία γραμμή εξυπηρέτησης του ΕΦΚΑ (1555) ή στην ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής ανώνυμης καταγγελίας της Επιθεώρησης Εργασίας ή με αποστολή email στο Τμήμα Επιθεώρησης του τόπου εργασίας του κάθε δικαιούχου.

Οι αποδοχές που προκύπτουν από δώρο Χριστουγέννων που δεν καταβλήθηκε παραγράφονται όταν παρέλθει πενταετία από το έτος που ήταν απαιτητές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ