Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
19.5 C
Athens

ΔΝΤ: Οι χειρότερες προβλέψεις των τελευταίων 30 ετών για την ανάπτυξη

Ως τις πιο αδύναμες των τελευταίων τριών δεκαετιών χαρακτηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα πέντε χρόνια. Με αυτό ως δεδομένο, συμβουλεύει τις χώρες να αποφύγουν τον οικονομικό κατακερματισμό που προκαλείται από τη γεωπολιτική ένταση και να λάβουν μέτρα για την ενίσχυση της παραγωγικότητας.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται επέκταση της παγκόσμιας οικονομίας κατά περίπου 3% την επόμενη πενταετία, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια δαγκώνουν. Σύμφωνα με το Bloomberg είναι η χαμηλότερη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη για την ανάπτυξη από το 1990, και βρίσκεται πιο κάτω από τον μέσο όρο 3,8% για τις τέσσερις πενταετίες των τελευταίων 20 χρόνων.

Το 2023 το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν πιθανότατα θα αυξηθεί λιγότερο από 3%, σημείωσε το ΔΝΤ και πρόσθεσε ως πρόβλεψη του Ιανουαρίου το 2,9%. Περίπου το 90% των ανεπτυγμένων οικονομιών θα αντιμετωπίσει επιβράδυνση της ανάπτυξης φέτος, καθώς η αυστηρότερη νομισματική πολιτική επιβαρύνει τη ζήτηση και μειώνει την οικονομική δραστηριότητα σε ΗΠΑ και ευρωζώνη.

Παράλληλα, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ενώ φουντώνει την παγκόσμια κρίση πληθωρισμού και εντείνει την πείνα σε όλο τον κόσμο.

«Με τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και τον ακόμη υψηλό πληθωρισμό, μια ισχυρή ανάκαμψη παραμένει άπιαστη, αυτό βλάπτει τις προοπτικές όλων, ειδικά των πιο ευάλωτων ανθρώπων και χωρών».

Ορισμένες αναδυόμενες αγορές παρουσιάζονται ισχυρές, ιδιαίτερα στην Ασία. Ινδία και Κίνα αναμένεται να σηκώσουν το βάρος της μισής παγκόσμιας επέκτασης.  Ωστόσο, τα κράτη χαμηλού εισοδήματος πλήττονται από την αποδυνάμωση της ζήτησης για τις εξαγωγές τους, ενώ η αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματός τους παραμένει χαμηλότερη από αυτή των αναδυόμενων οικονομιών. Η φτώχεια και η πείνα, που αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενδέχεται να ενταθούν.

Παρά τις δυσοίωνες προοπτικές ανάπτυξης, ο υψηλός πληθωρισμός σηματοδοτεί πως οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια, όσο παραμένουν περιορισμένες οι πιέσεις χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μετά την πρόσφατη αναταραχή του τραπεζικού κλάδου σε ΗΠΑ και Ελβετία, λέει το ΔΝΤ.

Εάν το τραπεζικό σύστημα γίνει ασταθές, οι υπεύθυνοι θα αντιμετωπίσουν πιο περίπλοκες ισορροπίες μεταξύ πληθωρισμού και διαφύλαξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, και θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και ευέλικτοι από ποτέ.

Άλλες παγκόσμιες προκλήσεις περιλαμβάνουν το μη βιώσιμο χρέος στις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς και την κλιματική αλλαγή. Ο πιο μακροπρόθεσμος κατακερματισμός του εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στη μετανάστευση, τις ροές κεφαλαίων και τη διεθνή συνεργασία, θα μπορούσε να μειώσει το παγκόσμιο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν έως και 7%, ισοδύναμο με τη συνδυασμένη ετήσια παραγωγή Γερμανίας και Ιαπωνίας.

Οι διακοπές στο τεχνολογικό εμπόριο θα μπορούσαν να επιφέρουν απώλειες έως και 12% του ΑΕΠ για ορισμένες χώρες, να είναι όσον αφορά την ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασμού. Στο πλαίσιο αυτό, απευθύνεται έκκληση προς τα μέλη του Ταμείου να παράσχουν ελάφρυνση χρέους σε αναξιοπαθουσες χώρες.

Γ.Π.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ