Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
23.1 C
Athens

Διεθνείς συντάξεις: 16.000 εκκρεμότητες – Λύση μέσω ΕΕ

Νέο λογισμικό ενεργοποιεί ο ΕΦΚΑ, ώστε μέσω διασύνδεσης με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ΕΕ, να προχωρήσει η απονομή των περίπου 16.000 διεθνών συντάξεων, που παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Στην καινούργια διαδικασία αναμένεται να ενταχθούν όλες οι αιτήσεις, που έχουν υποβληθεί από τις 13 Μαΐου 2016 ( έναρξη ισχύος νόμου Κατρούγκαλου – ν.4387/16) και μετά. Τυχόν αιτήσεις που έχουν προηγηθεί της ανωτέρω ημερομηνίας, θα εξετάζονται με βάση το ρυθμιστικό πλαίσιο που ίσχυε κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η αρχή αναμένεται να γίνει από την Γερμανία, καθώς εκεί εκκρεμούν περίπου 5.000 απονομές συντάξεων, δηλαδή σχεδόν το 1/3 του συνόλου. Υπάρχει όμως και μεγάλος αριθμός εκκρεμοτήτων, που αφορά στην απασχόληση πολιτών σε κράτη εκτός ΕΕ, για τις οποίες το πρόβλημα παραμένει.

Έστω και έτσι, τα εργαλεία που θα χρησιμοποιούνται εφεξής είναι:

– Το  λογισμικό που αφορά στο «αναλογιστικό ισοδύναμο», το εργαλείο δηλαδή που απαιτείται, προκειμένου να γίνει μεταφορά συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων που έχουν οι υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ευρωπαϊκών Οργανισμών και των συντονισμένων Διεθνών Οργανισμών, οι οποίοι πριν από την ανάληψη υπηρεσίας στους συγκεκριμένους οργανισμούς είχαν υπαχθεί στην υποχρεωτική ασφάλιση του Εθνικού Συνταξιοδοτικού Συστήματος λόγω άσκησης μισθωτής ή μη μισθωτής δραστηριότητας.

– Την διασύνδεση του e-ΕΦΚΑ με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ηλεκτρονικής Ανταλλαγής Πληροφοριών για την Κοινωνική Ασφάλιση (EESSI). Μέσω του συστήματος διασυνδέονται τα συστήματα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης 27 κρατών μελών της ΕΕ, με σκοπό την πλήρη ηλεκτρονική διαχείριση και ανταλλαγή των αναγκαίων ασφαλιστικών πληροφοριών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ