Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
19 C
Athens

Ομολογία υπ. Εργασίας: Η αύξηση στις εισφορές των μη μισθωτών θα… χρηματοδοτήσει τις αυξήσεις στις συντάξεις

Οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις, από 1.1.2023, θα δοθούν χάρη στο «φέσι» που θα κληθούν να πληρώσουν από την ίδια ημερομηνία, οι περίπου 1,2 εκατ. μη μισθωτοί ασφαλισμένοι!

Την παραδοχή αυτή έκανε το υπουργείο Εργασίας, δια του αρμόδιου υφυπουργού, Πάνου Τσακλόγλου, απαντώντας σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις που υποβλήθηκαν στην Βουλή.

Ειδικά για το σκέλος των ασφαλιστικών εισφορών η τοποθέτηση είναι ξεκάθαρη: «Επιπρόσθετα, απαραίτητο κρίνεται να τονιστεί πως σε διανεμητικά συστήματα όπως αυτό της χώρα μας, οι συντάξεις χρηματοδοτούνται από τις εισφορές των σημερινών εργαζόμενων. Συνεπώς η αύξηση της μίας πλευράς της εξίσωσης χωρίς την αντίστοιχη αύξηση της άλλης πλευράς  —δεδομένου ότι φέτος θα αυξηθούν για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια οι συντάξεις— δημιουργεί ή μεγεθύνει δημοσιονομικές ανισορροπίες».

Στην ίδια απάντηση, επισημαίνεται ότι από το ύψος των καταβαλλόμενων εισφορών, προκύπτει και το τελικό ποσό της σύνταξης που θα λάβουν στην λήξη του εργασιακού τους βίου, οι μη μισθωτοί εργαζόμενοι. Άρα, αν τώρα δεν αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, τότε οι μελλοντικές συντάξεις θα είναι μικρότερες του αναμενόμενου.

Ακριβέστερα τονίζεται ότι «επειδή ακριβώς το ανταποδοτικό τμήμα της σύνταξης υπολογίζεται στη βάση των εισφορών, αν οι εισφορές δεν αυξηθούν, οι μελλοντικές συντάξεις των μη μισθωτών θα είναι εξαιρετικά χαμηλές, οδηγώντας σε χαμηλό βιοτικό επίπεδο των μη μισθωτών νυν ασφαλισμένων και μελλοντικών συνταξιούχων».

Υπενθυμίζεται ότι οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, από 1.1.2020 προκύπτουν στην βάση της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχει θεσπιστεί τόσο για κύρια ασφάλιση, όσο και για επικούρηση και εφάπαξ. Οι ασφαλισμένοι του πρώην ΟΑΕΕ και του πρώην ΕΤΑΑ έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν μία από τις έξι θεσμοθετημένες ασφαλιστικές κατηγορίες για να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Η πρώτη ασφαλιστική κατηγορία είναι σήμερα στα 210 ευρώ και η έκτη κατά σειρά,  φτάνει στα 566 ευρώ, όπως φαίνεται στον σχετικό πίνακα.

Ενδεχόμενη αύξηση των εισφορών κατά 10% όπως είναι πιθανό θα οδηγήσει  την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία στα 231 ευρώ, δηλαδή 21 ευρώ υψηλότερα. Αντίστοιχα, στην τελευταία, την έκτη ασφαλιστική κατηγορία, οι εισφορές θα ανέλθουν στα 622,6 ευρώ για κύρια ασφάλιση, δηλαδή υψηλότερες κατά 56,6 ευρώ σε μηνιαία βάση. Άρα η ετήσια επιβάρυνση των μη μισθωτών ασφαλισμένων κυμαίνεται από 252 ευρώ για την 1η και έως 679,2 ευρώ για την 6η ασφαλιστική κατηγορία.

Όπως παραδέχεται το υπουργείο Εργασίας, «από την 01.01.2023 έως την 31.12.2024 τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών προσαυξάνονται κατ’ έτος με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους. Σε περίπτωση αρνητικής τιμής του ως άνω ποσοστού, το ποσόν της εισφοράς παραμένει στα επίπεδα του προηγουμένου έτους. Από την 01.01.2025 και εφεξής τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών προσαυξάνονται κατ’ έτος κατά τον δείκτη μεταβολής μισθών».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ