Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
16.1 C
Athens

Κατώτατος μισθός: Αύξηση με προσδοκίες από την Κυβέρνηση – Προβληματισμός στους εργοδότες

Η προαναγγελία έγινε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, εδώ και μήνες. Η αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαΐου θεωρείται κορυφαία κυβερνητική επιλογή, που έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία λόγω και της δραματικής ακρίβειας, που βιώνουν από το περασμένο φθινόπωρο τα νοικοκυριά. Οι εργοδότες όμως, εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε μια τέτοια προοπτική…

Το γενικότερο οικονομικό κλίμα όπως έχει διαμορφωθεί, αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην τελική γνωμοδότηση του ΚΕΠΕ, που εντός των επόμενων 15 ημερών, αναμένεται να υποβληθεί προς τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη. Η αρχική εκτίμηση για αύξηση στα επίπεδα του 6%, δηλαδή για κατώτατες αμοιβές πέριξ των 700 ευρώ το μήνα, φαντάζει μάλλον πολύ αισιόδοξο, αν και υπαρκτό σενάριο. Άλλωστε, οι κοινωνικοί εταίροι (πλην της ΓΣΕΕ) μετά την τηλεδιάσκεψη της περασμένης εβδομάδας με το υπουργείο Εργασίας, δεν κρύβουν την επιφυλακτικότητά τους. Ειδικά ο ΣΕΤΕ (τουρισμός), αναφέρεται στην επίδραση του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), υπογραμμίζει ότι η όποια αύξηση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 4%, αλλά θα πρέπει να συνδυαστεί με περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Εξίσου επιφυλακτικός είναι και ο ΣΕΒ, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, δεν δίνουν καν νούμερο, ως ποσοστό αύξησης. Αντίθετα, επιμένουν πως οι αυξήσεις πρέπει να είναι λελογισμένες και πως η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, πρέπει να αποτελεί το βασικό προαπαιτούμενο. Τονίζουν δε ότι τα προβλήματα για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, από τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου, είναι πολλαπλάσιες.

Η ΓΣΕΕ πάντως, επιμένει να ζητάει να στηριχθεί σημαντικά το εισόδημα των εργαζομένων και προτείνει ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 751 ευρώ. Ουσιαστικά, αυτό είναι το όριο των κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, έως τον Φεβρουάριο του 2012. Τότε, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση αποφάσισε την απότομη μείωσή του στα 586 ευρώ μικτά, ελέω μνημονίου. Σήμερα, ο κατώτατος μισθός μετά από δύο αυξήσεις (11% το 2019 και 2% πριν από τρεις μήνες), βρίσκεται στα 663 ευρώ μικτά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ