Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
21.1 C
Athens

Απονομή συντάξεων: Έφτασε «η ώρα» των δικηγόρων – Πόσο θα κοστίζει ο κάθε φάκελος

Οι τελικές «πινελιές» στην απαραίτητη Υπουργική Απόφαση, για να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης των ιδιωτών δικηγόρων και λογιστών στην απονομή των συντάξεων. Ο κάθε φάκελος συνταξιοδότησης που θα παίρνουν για να τον ολοκληρώσουν, θα αποτιμάται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στα 150 ευρώ. Επίσης, πρόκειται να μπει πλαφόν στους φακέλους που θα μπορούν να διεκπεραιώνουν κάθε μήνα, όσοι ενδιαφερθούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Εκτιμάται ότι κατ’ ανώτερο επίπεδο, θα επιτρέπεται κάθε δικηγόρος να λαμβάνει έως τέσσερις τέτοιους φακέλους για να φέρει εις πέρας. Αυτό σημαίνει ότι η αμοιβή του σε μηνιαία βάση, από τον e-ΕΦΚΑ, δεν θα υπερβαίνει τα 600 ευρώ.

Βέβαια, κανείς δεν μπορεί  να αποκλείσει να ζητούνται επιπλέον ποσά, από τους ίδιους ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους εν δυνάμει συνταξιούχους. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αποφύγει το υπουργείο Εργασίας. Επίσης, το ποσό που θα δίνεται στους δικηγόρους και στους λογιστές είναι αισθητά υψηλότερο από εκείνο που έχει ήδη συμφωνηθεί να λαμβάνουν οι 100 συνταξιούχοι, που επιστρέφουν στις υπηρεσίες τους για να συνδράμουν με τη σειρά τους στην βελτίωση της διαδικασίας απονομής των συντάξεων. Υπενθυμίζεται ότι σε αυτούς, ο e-ΕΦΚΑ θα δίνει, μόλις 11,66 ευρώ, ανά φάκελο!

Όλα αυτά ενώ μένει να φανεί στην πράξη, ποια θα είναι η αντίδραση των εν ενεργεία εργαζόμενων στον Φορέα, απέναντι στην προοπτική να συνεργάζονται εφεξής με δικηγόρους και λογιστές για να απονεμηθούν ταχύτερα οι συντάξεις. Ήδη έχουν εκφραστεί αντιδράσεις. Γίνεται λόγος για αντισυνταγματικές διατάξεις και για προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια. «Πέτρα του σκανδάλου» αποτελεί το γεγονός ότι οι ιδιώτες δικηγόροι και λογιστές, δεν θα έχουν δικαίωμα υπογραφής επί της απόφασης που θα εκδίδουν, δικαίωμα που διατηρούν οι εργαζόμενοι στον e-ΕΦΚΑ. Κάτι τέτοιο όμως δεν το δέχονται οι εργαζόμενοι καθώς αναγκάζονται να δεσμευτούν με την υπογραφή τους, για δουλειά που δεν έχουν κάνει οι ίδιοι. Σε ενδεχόμενο λάθος όμως, κινδυνεύουν με πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες. Γι’ αυτό και ετοιμάζονται να αντιδράσουν δυναμικά, αποτρέποντας στην πράξη την εφαρμογή αυτού του μέτρου…

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία Μαΐου, υπερβαίνουν τις 152.000 οι αιτήσεις για απονομή κύριας σύνταξης!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ