Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.6 C
Athens

Δυναμικές κινητοποιήσεις και απεργίες στον τουρισμό ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι

Έτοιμοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις ακόμη και εν μέσω τουριστικής περιόδου, εμφανίζονται οι εργαζόμενοι του κλάδου του τουρισμού και του επισιτισμού. Αφορμή είναι η επιλογή της Κυβέρνησης να απορρίψει την τροπολογία που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ, έτσι ώστε να επεκταθεί ο χρόνος καταβολής του επιδόματος ανεργίας. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν περίπου 120.000 εποχικά εργαζόμενοι στον κλάδο, οι οποίοι καλούνται να ζήσουν χωρίς εισόδημα από τον προηγούμενο ή στην καλύτερη περίπτωση από τον τρέχον μήνα και μέχρι τον ερχόμενο Μάιο,  όταν και αναμένεται να επαναπροσληφθούν. Βαθύτερες αιτίες των αντιδράσεων που ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι είναι το γεγονός ότι, αν και έχει υπογραφεί από τον περασμένο Δεκέμβριο, ακόμα δεν έχει κηρυχθεί ως γενικώς υποχρεωτική, η κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Σε όλα τα παραπάνω, πρέπει να προστεθεί και η επιθυμία της πλευράς της εργοδοσίας του κλάδου, που δεν φαίνεται να βρίσκει αντιδράσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης, αναφορικά με την μαζική εισροή εργαζομένων από τρίτες χώρες, για να καλύψουν τα κενά που αναμένεται να δημιουργηθούν. Οι ενστάσεις των συνδικαλιστών του κλάδου, δεν επικεντρώνονται στην χώρα προέλευσης των εργαζομένων, αλλά στους όρους απασχόλησης με τους οποίους θα δουλέψουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Τουρισμό και Επισιτισμό (ΠΟΕΕΤ), οι εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο, θα προχωρήσουν άμεσα σε κινητοποιήσεις, «σε κάθε τουριστικό προορισμό, σε κάθε συναρμόδιο υπουργείο, σε κάθε βουλευτικό γραφείο».

Ειδικά για την μαζική εισροή ξένων εργαζομένων, εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθουν σε έως 200.000, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά σε θέσεις εργασίας που καταγράφονται στον ευρύτερο τομέα του τουρισμού. Από αυτούς, οι 80.000 θα μπορούσαν να εργαστούν σε ξενοδοχεία και περίπου 120.000 σε καταστήματα από τον χώρο της εστίασης, σε συγκεκριμένες θέσεις στα μαγειρεία (πχ λάντζα), στους χώρους υποδοχής, ακόμα και ως σερβιτόροι.

Οι συνδικαλιστές του κλάδου, τονίζουν ότι συνεχίζει να καθυστερεί η επέκταση της συλλογικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων με συνέπεια να υπάρχουν κρούσματα μείωσης μισθών.

Αν ανοίξει ο δρόμος για την μαζική είσοδο στην Ελλάδα, εργαζόμενων από τρίτες χώρες, τότε η συγκεκριμένη σύμβαση θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ασφαλιστική δικλείδα για τις αποδοχές που θα χορηγούνται.

Σε διαφορετική περίπτωση, επισημαίνουν, υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω συμπίεσης των αποδοχών, για όλους τους εργαζομένους στον τουρισμό, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή ειδικότητας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ