Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
19.3 C
Athens

Εφάπαξ ενίσχυση σε συνταξιούχους: Οι τυχεροί και οι άτυχοι του επιδόματος

Σε τρεις μεγάλες κατηγορίες, πρόκειται να ξεχωρίσουν οι συνταξιούχοι, αναφορικά με την έκτακτη και εφάπαξ οικονομική ενίσχυση (200 – 300 ευρώ) που εξήγγειλε χθες, σε αδρές γραμμές, ο πρωθυπουργός.

Εν αναμονή των εξειδικεύσεων που θα γίνουν το πρωί της Τετάρτης 15 Φεβρουαρίου, από το Οικονομικό Επιτελείο και ακριβέστερα από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, φαίνεται ότι προκύπτουν οι πρώτες διαφοροποιήσεις: Σε πρώτη φάση, θα υπάρξει διάκριση ανάμεσα σε εκείνους που θα λάβουν, αλλά και σε όσους δεν θα λάβουν το συγκεκριμένο επίδομα. Σε δεύτερο επίπεδο, μια ακόμα διάκριση θα γίνει ανάμεσα σε όσους θα λάβουν το «πάνω ράφι» του επιδόματος, δηλαδή τα 300 ευρώ και σε εκείνους που θα πρέπει να συμβιβαστούν με τα 200 ευρώ της οικονομικής στήριξης.

Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση 7,75% στις κύριες συντάξεις, «χάθηκε» από 910.000 συνταξιούχους. Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα κατανεμηθεί με βάση το ύψος της σύνταξης, το εύρος της προσωπικής διαφοράς και το μέρος της αύξησης που κάποιοι έλαβαν, ως εξής:

– Περισσότεροι από 100.000 υψηλοσυνταξιούχοι, πιθανότατα δεν θα λάβουν την έκτακτη ενίσχυση.

– Περίπου 150.000 συνταξιούχοι, θα λάβουν τα 300 ευρώ του βοηθήματος. Πρόκειται για δικαιούχους, οι οποίοι δεν έλαβαν την αύξηση 7,75%, λόγω υψηλής προσωπικής διαφοράς, αλλά ούτε και την ενίσχυση των 250 ευρώ στις 20 Δεκεμβρίου. Επίσης, δεν ωφελήθηκαν από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά ούτε και από την 4η ετήσια αύξηση για όσους είχαν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

– Η τρίτη μεγάλη κατηγορία περιλαμβάνει όσους έλαβαν εξαιρετικά μειωμένο ποσοστό της αύξησης του 7,75% ή καθόλου, ακόμη κι αν έτυχαν μικρής ενίσχυσης από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Οι δικαιούχοι αυτής της κατηγορίας θα λάβουν μέρος της νέας έκτακτης ενίσχυσης, με το τελικό ποσό να διαμορφώνεται κατά περίπτωση, στα επίπεδα των 200 ευρώ, με βάση τα κριτήρια που έχουν τεθεί (ύψος σύνταξης, εύρος προσωπικής διαφοράς και το μέρος της αύξησης που ενδεχομένως έλαβαν).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ