Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
19.2 C
Athens

Απίστευτο και όμως αληθινό: Προσλήψεις… συνταξιούχων για να εκδοθούν οι εκκρεμείς συντάξεις! Άρον-άρον νομοσχέδιο στη Βουλή – Όλες οι διατάξεις

Το υπουργείο Εργασίας επιστρατεύει «συνταξιούχους», με συμβάσεις οχτώ μηνών, για να μπορέσει να εκδώσει τις εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις! Με διατάξεις που ενσωματώθηκαν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και κατατέθηκαν στη Βουλή τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, ορίζεται ότι επιτρέπονται οι μετακινήσεις προσωπικού και εντός του Δημοσίου, ώστε να στελεχωθεί καλύτερα ο e-ΕΦΚΑ και να καταφέρει (επιτέλους) να μειώσει τον τεράστιο όγκο των 360.000 και πλέον εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ.

Με άλλες διατάξεις καθορίζεται η επέκταση του μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως 28 Φεβρουαρίου 2021 και οριοθετείται η ανάλογη περικοπή στα δώρα Χριστουγέννων, αλλά και στο μελλοντικό δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας, για όσους εργαζόμενους μπουν σε αυτό!

Επίσης, μεταφέρεται ελέω πανδημίας, για το β’ δεκαπενθήμερο του Ιουλίου η υποβολή πρότασης του υπουργού Εργασίας για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και ορίζονται τα νέα χρονοδιαγράμματα διαβούλευσης. Έτσι μεταφέρεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας κατά ένα τετράμηνο, σε σχέση με τα ισχύοντα.

Ακόμα σε αυτό το «μίνι-νομοσχέδιο» υπάρχουν διατάξεις που τακτοποιούν τον τρόπο χορήγησης επιδόματος ανεργίας σε εργαζόμενους του τουρισμού, εποχικής απασχόλησης (έως 50 ένσημα), αλλά και στους εργαζόμενους στον πολιτισμό. Οι τελευταίοι αποκτούν δικαίωμα αποζημίωσης ειδικού σκοπού για το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020.

Με άλλη διάταξη παρατείνεται έως τα τέλη Δεκεμβρίου η προθεσμία καταβολής της δόσης Νοεμβρίου για όσους ασφαλισμένους έχουν οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να επανενταχθούν στη ρύθμιση των 100 ή των 120 δόσεων.

Ας δούμε πιο αναλυτικά τις διατάξεις του απρόσμενου σχεδίου νόμου:

Άρθρο 76: Αποσπάσεις

Επιτρέπεται η απόσπαση στον e-ΕΦΚΑ μόνιμων ή με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, εργαζομένων του δημοσίου, είτε ανήκουν σε φορείς εντός Γενικής Κυβέρνησης είτε εκτός αυτής. Οι αποσπάσεις μπορούν να γίνουν κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί κινητικότητας. Θα πρέπει έως 10 μέρες μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης, ο υπουργός και ο επικεφαλής κάθε ανεξάρτητης αρχής να καταρτίσουν πίνακα με τους υπαλλήλους που πληρούν την σχετικές προϋποθέσεις (πρέπει να είναι βαθμίδας ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ). Η απόσπαση μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός της περιφερειακής ενότητας και της οργανικής θέσης που κατέχει ο υπάλληλος.

Μετά την κατάρτιση του εν λόγω πίνακα δίνεται περιθώριο πέντε ημερών στους υπαλλήλους να δηλώσουν τη βούλησή τους για την απόσπαση, η οποία θα έχει διάρκεια έξι μήνες.

Ακόμα όμως και για υπαλλήλους που δεν έχουν αποσπαστεί μπορεί να τους ανατεθεί να διεκπεραιώσουν υποθέσεις εκκρεμών συντάξεων, αν κριθεί απαραίτητο!

Τόσο οι αποσπάσεις, όσο και η παράλληλη άσκηση καθηκόντων είναι διαδικασίες υποχρεωτικές!

Η αποζημίωση που θα λάβουν όσοι ενταχθούν σε αυτές τις «ομάδες εργασίας» που θα συσταθούν για να περιοριστούν οι εκκρεμείς συντάξεις θα ανέρχεται στο ποσό των 7.200 ευρώ για όλο το έτος, κατ’ ανώτατο όριο. Προϋπόθεση να επιτευχθούν οι ποσοτικοί στόχοι που θα τεθούν.

Μοναδικές εξαιρέσεις είναι οι υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας, του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και των κέντρων κράτησης.

Άρθρο 77

Ο e-ΕΦΚΑ παραιτείται από οποιοδήποτε ένδικο μέσο έχει ασκηθεί κατά δικαστικών αποφάσεων και προσωρινών διαταγών με τις οποίες διατάσσεται η παραμονή ή η  επαναπρόσληψη εργαζομένων σε υπηρεσίες του. Προϋπόθεση είναι και οι ανωτέρω εργαζόμενοι να παραιτηθούν από οποιοδήποτε δικόγραφο ή δικαίωμα που απορρέει από την αιτία αυτή, συμπεριλαμβανομένων και των πάσης φύσεως οικονομικών αξιώσεων.

Άρθρο 78 Προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών

Για ένα πεντάμηνο από την έναρξη ισχύος του εν λόγω νόμου, οι υπηρεσίες που υπάγονται στον e-ΕΦΚΑ, μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις για την προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Άρθρο 79 Διάθεση προσωπικού Επιμελητηρίων στον e-ΕΦΚΑ

Οι επιστημονικοί σύλλογοι δικηγόρων, γιατρών, φαρμακοποιών, μηχανικών και επιμελητηρίων, μπορούν, με απόφαση ΔΣ, να διαθέτουν εργαζόμενους στον e-ΕΦΚΑ. Το προτεινόμενο προσωπικό τοποθετείται και απασχολείται προσωρινά είτε στην υλοποίηση υποστηρικτικών διαδικασιών ή προπαρασκευαστικών εργασιών των Περιφερειακών Διευθύνσεων των τομέων Νομικών, Υγειονομικών, Μηχανικών και ΕΔΕ είτε στην εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, τον κανονισμό και την πληρωμή συντάξεων. Θα πρέπει να υπάρξει απόφαση του ΔΣ του e-ΕΦΚΑ με την οποία ρυθμίζονται η διαδικασία, οι κατηγορίες των θέσεων, η κατανομή, ο αριθμός και ο χρόνος απασχόλησης.

Άρθρο 80 Απασχόληση συνταξιούχων στον e-ΕΦΚΑ

Με απόφαση του διοικητή του e-ΕΦΚΑ ανατίθεται το έργο της υποστήριξης των διαδικασιών απονομής σύνταξης σε συνταξιούχους λόγω γήρατος, πρώην υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ και των ενταχθέντων φορέων σε αυτό, καθώς και του Δημοσίου. Προϋπόθεση είναι οι συνταξιούχοι αυτοί, κατά τον χρόνο εργασίας τους να είχαν υπηρετήσει στα αντικείμενα της επεξεργασίας των αιτημάτων παράτασης και αναπηρικών συντάξεων, απονομής και παράτασης του εξωϊδρυματικού επιδόματος, μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου, απονομής προσωρινών συντάξεων όλων των κατηγοριών, της διαδικασίας ελέγχου στην ανακεφαλαίωση του χρόνου ασφάλισης, της διαδικασίας ελέγχου των εισφορών, καθώς και της υποστήριξης της γραμματείας συντάξεων.

Οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας θα επαναπροσληφθούν για διάστημα 8 μηνών. Η αμοιβή τους θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση.

Άρθρο 81 Εκκαθάριση και πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κλάδου υγείας των ΦΚΑ που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ

Μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 εκκαθαρίζονται και πληρώνονται από τον e-ΕΦΚΑ , όλες οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κλάδου υγείας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης (ΦΚΑ) που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς φαρμακεία, λοιπούς συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας, όπως γιατρούς, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια, φαρμακευτικές εταιρίες, προμηθευτές υγειονομικού και λοιπού υλικού και προς ασφαλισμένους των ΦΚΑ. Με υπουργική απόφαση μπορεί να παραταθεί η διαδικασία έως και την 30η Ιουνίου 2021.

Άρθρο 82 Ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών για πληγέντες από κορονοϊό

Δίνεται περιθώριο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020, σε όσους πληγέντες από κορονοϊό επιθυμούν, να επανενταχθούν σε ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών. Αρκεί μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία να καταβάλλουν τη δόση της οφειλής τους, για τον μήνα Νοέμβριο 2020. Η προθεσμία καταβολής όλων των υπόλοιπων δόσεων παρατείνεται κατά το πλήθος των δόσεων που ήταν ανεξόφλητες το χρονικό σημείο που αναβίωσε η ρύθμιση. Θα υπάρξει υπουργική απόφαση που θα καθορίζει το χρονικό διάστημα της απώλειας των ρυθμίσεων να μην παραταθεί μετά την 30η Ιουνίου 2021.

Άρθρο 83 Κατώτατος μισθός

Λόγω έκτακτων μέτρων εξαιτίας της πανδημίας, η διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού για το 2021, μεταφέρεται χρονικά ως εξής:

  • Εντός του τελευταίου δεκαημέρου του Μαρτίου 2021, θα πραγματοποιηθεί η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης.
  • Η σύνταξη και η υποβολή της σχετικής έκθεσης θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι την 30η Απριλίου 2021, το αργότερο.
  • Μέχρι τις 15 Μαΐου 2021 το αργότερο θα πρέπει να έχει διαβιβαστεί το υπόμνημα και η τεκμηρίωση κάθε διαβουλευόμενου με την Επιτροπή Συντονισμού, προς τους λοιπούς κοινωνικούς εταίρους.
  • Μέχρι τις 31 Μαΐου 2021, πρέπει να έχουν διαβιβαστεί τα σχετικά υπομνήματα και οι προτάσεις των κοινωνικών εταίρων, στο ΚΕΠΕ για να συνταχθεί σχέδιο πορίσματος διαβούλευσης.
  • Έως την 30η Ιουνίου 2021, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο πορίσματος διαβούλευσης.
  • Το β’ δεκαπενθήμερο του Ιουλίου 2021, θα γίνει η σχετική εισήγηση του υπουργού Εργασίας προς το Υπουργικό Συμβούλιο.

 

Άρθρο 84 Παράταση παραμονής διευθυντών

 

Οι Προϊστάμενοι Γενικών Διευθύνσεων και Διευθύνσεων του υπουργείου Εργασίας, κατά παρέκκλιση σχετικών διατάξεων, θα μπορούν με αίτημά τους, να παραμείνουν στην εργασία τους έως και την 30η Ιουνίου 2021. Η διάταξη αφορά όλους εκείνους οι οποίοι στις 31 Δεκεμβρίου 2020 λήγει η υπαλληλική τους σχέση, λόγω συμπλήρωσης του 67ου έτους ηλικίας τους. Αιτία της παραμονής είναι η αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών των υπηρεσιών που έχουν προκύψει λόγω πανδημίας.

 

Άρθρο 85 Μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Ο μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ παρατείνεται έως την 28η Φεβρουαρίου 2021. Οι εργαζόμενοι  που εντάσσονται σε αυτόν, θα λάβουν οικονομική ενίσχυση που ανέρχεται στο 60% επί των καθαρών αποδοχών τους, για το χρόνο κατά τον οποίο δεν εργάζονται. Οι ασφαλιστικές εισφορές, δεν καλύπτονται από το μηχανισμό. Εάν μετά την ανωτέρω προσαρμογή, οι καθαρές αποδοχές, υπολείπονται του κατώτατου μισθού, τότε η διαφορά που προκύπτει  καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στο πλαίσιο του μηχανισμού καταβάλλεται οικονομική ενίσχυση δώρου Χριστουγέννων και δώρου Πάσχα, που υπολογίζεται επί της οικονομικής ενίσχυσης της βραχυχρόνιας εργασίας, δηλαδή επί του 60% των μειωμένων αποδοχών των εργαζομένων. Το ίδιο ισχύει και για το  επίδομα αδείας.

Για το χρονικό διάστημα έως την 28η Φεβρουαρίου 2021, καταβάλλεται το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών που αντιστοιχεί στον χρόνο που οι εργαζόμενοι δεν απασχολούνται.

 

Άρθρο 86 Παράταση ασφαλιστικής ικανότητας

Δίνεται περιθώριο έως την 28η Φεβρουαρίου 2021 για να χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα, στα έμμεσα μέλη που έχουν ασφαλιστική ικανότητα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020.

 

Άρθρο 87 Παράταση ασφαλιστικής ικανότητας για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες

Για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, οι οποίοι από τις εκκαθαρίσεις ασφαλιστικών εισφορών για τα έτη 2017, 2018 και 2019 έχουν χρεωστικό υπόλοιπο, η διαφορά που προκύπτει καταβάλλεται σε πέντε μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη πρέπει να καταβληθεί έως την 31η Μαρτίου 2021. Ο οφειλέτης διατηρεί το δικαίωμα, όποτε το επιθυμεί, να καταβάλλει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις. Η ασφαλιστική ικανότητα γι’ αυτούς τους εργαζόμενους, παρατείνεται έως 28 Φεβρουαρίου 2021.

 

Άρθρο 88 Προστασία θέσεων εργασίας σε Σάμο, Ικαρία και Χίο

Λόγω του σεισμού της 30ης Οκτωβρίου 2020, οι επιχειρήσεις που επλήγησαν σε Σάμο, Ικαρία και Χίο, έχουν το δικαίωμα να θέτουν τους εργαζόμενούς τους σε αναστολή σύμβασης για χρονικό διάστημα έως τρεις μήνες.

Αυτές οι επιχειρήσεις όμως, υποχρεώνονται να μην απολύουν εργαζόμενους, για το χρόνο που θέτουν συμβάσεις εργασίας σε αναστολή. Μάλιστα, πρέπει να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα ίσο με το χρονικό διάστημα της αναστολής. Οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε αναστολή σύμβασης, δικαιούνται αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ανάλογη με τις μέρες που τέθηκαν σε αυτή τη διαδικασία.

Για τον Νοέμβριο, η βάση υπολογισμού είναι τα 800 ευρώ, για τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο τα 534 ευρώ. Οι εργαζόμενοι θα έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού μισθού τους και αναλογία του δώρου Χριστουγέννων.

Οι εργοδότες αναλαμβάνουν την υποχρέωση να υποβάλλουν τις σχετικές Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ).

Εάν μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, έχει υπάρξει απόλυση, τότε οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν δικαιούνται επίσης αποζημίωση ειδικού σκοπού για χρονικό διάστημα έως τρεις μήνες. Προϋπόθεση είναι να μην υπάρχει σύμβαση εργασίας με άλλο εργοδότη και να μην χορηγείται επίδομα ανεργίας.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να υποβάλλουν σχετική αίτηση στο σύστημα Εργάνη.

Εάν όμως ο εργαζόμενος έχει απολυθεί, τότε πρέπει ο ίδιος να υποβάλλει αίτηση στον ειδικό μηχανισμό στήριξης (supportemployees.services.gov.gr), μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr)

 

Άρθρο 89 Επιδότηση ανεργίας εποχικά εργαζόμενων

Για απασχολούμενους σε τουριστικά, εποχικά και άλλα εποχιακά επαγγέλματα, κατ’ εξαίρεση για το 2020, ορίζεται ότι για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας απαιτούνται 50 ημέρες εργασίας

 

Άρθρο 90 Κυρώσεις σε εργοδότες που λαμβάνουν ποσά αποζημίωσης ειδικού σκοπού από εργαζόμενους

Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών επιβάλλεται σε εργοδότες που αξιώνουν να λάβουν μέρος ή το σύνολο της αποζημίωσης ειδικού σκοπού από εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης. Επίσης τους επιβάλλεται και χρηματική ποινή 14 ευρώ ανά ημέρα που θα υποπέσουν στη συγκεκριμένη παράβαση, που μπορεί να ανέλθει στα 5.040 ευρώ,  κατ’ ανώτατο ποσό.

 

Άρθρο 91 Χρήση νέων τεχνολογιών για διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων και Αρχιαιρεσιών

Κατ’ εξαίρεση, λόγω της πανδημίας, οι Γενικές Συνελεύσεις συνδικαλιστικών φορέων, εργοδοτικών οργανώσεων και σωματείων,  μπορούν να πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως με χρήση της νέας τεχνολογίας.

 

Άρθρο 92 Παράταση ισχύος πδ για ΟΑΕΔ

Η ισχύς του πδ 70/2019 ξεκινάει 24 μήνες από τη δημοσίευσή του σε ΦΕΚ

 

Άρθρο 93 Αναδοχή και υιοθεσία

Αναφέρονται αναλυτικά τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για όσους ενδιαφέρονται να γίνουν ανάδοχοι γονείς.

 

Άρθρο 93 Μέτρα στήριξης επαγγελματιών τέχνης και πολιτισμού

Δικαίωμα αποζημίωσης ειδικού σκοπού (534 ευρώ ανά μήνα) για Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, έχουν όλοι οι καλλιτέχνες, δημιουργοί και επαγγελματίες τέχνης και πολιτισμού. Προϋπόθεση είναι να έχουν εγγραφεί από 13 Μαΐου 2020 έως 10 Ιανουαρίου 2021 στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα: artandcultureprofessionals.services.gov.gr που βρίσκεται στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη. Σε όλους τους δικαιούχους παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη για το ίδιο χρονικό διάστημα. Προϋπόθεση για να ενταχθούν στην αποζημίωση ειδικού σκοπού, είναι οι ενδιαφερόμενοι να μην έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε εργοδότη και να μην λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. Πρέπει να υποβάλλουν σχετική αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr, χωρίς να απαιτείται υπεύθυνη δήλωση εργοδότη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ