Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
22.3 C
Athens

Αναστολές συμβάσεων – ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Δικαίωμα εφαρμογής των μέτρων, σε εργαζόμενους με πρόσληψη έως την 31η Ιανουαρίου

Οι επιχειρήσεις αποκτούν το δικαίωμα, για το μήνα Μάρτιο, να εντάξουν εργαζόμενους στο μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, αλλά και να θέσουν υπό καθεστώς αναστολής σύμβασης, ακόμα και αν εκείνοι προσελήφθησαν έως την 31η Ιανουαρίου 2021. Πρόκειται για το μηχανισμό που με μείωση αποδοχών έως 20% για τους εργαζόμενους, λειτουργεί αποτρεπτικά προς τις επιχειρήσεις για να προβούν σε απολύσεις. Η σχετική τροπολογία ψηφίστηκε χτες στη Βουλή και ουσιαστικά, δίνει το δικαίωμα της επέκτασης της διαδικασίας και για τον επόμενο μήνα. Απομένει η έκδοση και άλλης μίας Υπουργικής Απόφασης που θα διατηρεί τα κριτήρια που ισχύουν για ένταξη των επιχειρήσεων, στο μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

 

Βασικό κριτήριο είναι ο έλεγχος του τζίρου έως και τέσσερις μήνες πριν η εταιρία αποφασίσει να κάνει χρήση του μέτρου. Άρα μιας και μιλάμε για το μήνα Μάρτιο, ο έλεγχος του τζίρου θα αφορά την περίοδο Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2020. Υπενθυμίζεται ότι ο τζίρος αυτής της περιόδου θα πρέπει να υπολείπεται έως 20%, συγκριτικά με τον τζίρο της αντίστοιχης περιόδου του 2019.

Ειδικά για τις αναστολές συμβάσεων, τονίζεται σε σχετική τροπολογία ότι διαρκούν, όσο και η αναστολή λειτουργίας της αντίστοιχης επιχείρησης ή υποκαταστήματος λόγω του κορονοϊού ή ανήκουν σε κλάδους που πλήττονται από αυτόν. Το χρονικό όριο της εφαρμογής του μέτρου μετατίθεται για την 31η Μαρτίου 2021.

Μένει να αποσαφηνιστεί εάν θα υπάρξουν ειδικά κριτήρια ένταξης, σε επιχειρήσεις που εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ.

Ισχύει η υποχρέωση της προαναγγελίας των αναστολών, ένα μέτρο που εφαρμόστηκε τον Φεβρουάριο, και για τον Μάρτιο.  Το πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου, προγραμματίζεται και η πληρωμή της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ που αφορούν το μήνα Φεβρουάριο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ