Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
22.1 C
Athens

Σε δύο δόσεις το Δώρο Πάσχα για 650.000 εργαζόμενους υπό αναστολή σύμβασης

Σε δύο δόσεις θα αναγκαστούν να λάβουν από την Πολιτεία το δώρο Πάσχα, οι περίπου 650.000 εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης από την αρχή του έτους, ελέω πανδημίας. Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, ορίζεται ότι η πρώτη δόση θα καταβληθεί έως την Μεγ. Τετάρτη, 28 Απριλίου. Αφορά όλους εκείνους τους εργαζόμενους  που, λόγω μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορονοϊού, τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως και την 31η Μαρτίου 2021. Η δεύτερη δόση θα καταβληθεί έως το τέλος Μαΐου και αφορά την χρονική περίοδο αναστολής συμβάσεων από την 1η έως και την 30η Απριλίου 2021.

Υπενθυμίζεται ότι το δώρο Πάσχα γι’ αυτές τις περιπτώσεις εργαζομένων, καταβάλλεται σε σχέση με την αποζημίωση ειδικού σκοπού και όχι σε σχέση με τον ονομαστικό μισθό. Άρα για όσους εργαζόμενους έχουν αποδοχές άνω των 534 ευρώ, υφίσταται και την ανάλογη περικοπή.

Σε κάθε περίπτωση η καταβολή του δώρου Πάσχα από το Δημόσιο βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και πραγματοποιείται από το υπουργείο Εργασίας  μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», με απευθείας πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων – εργαζομένων.

Ανάλογη διαδικασία ακολουθείται και για το δώρο Πάσχα που αφορά όσους εργαζόμενους υπάχθηκαν στον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Οι ημερομηνίες καταβολής είναι οι ίδιες, δηλαδή:

α) Για το χρονικό διάστημα υπαγωγής στο μηχανισμό έως την 31η.3.2021, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί έως τη Μ. Τετάρτη (28.4.2021).

β) Για το διάστημα υπαγωγής από 1.4.2021 έως 30.4.2021, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί έως την 31η.5.2021.

Η αναλογία Δώρου Πάσχα που θα προκύψει, θα υπολογιστεί σε σχέση με το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας του αντίστοιχου διαστήματος.

Βέβαια, ειδικά για τους εργαζόμενους που εντάχθηκαν στο μηχανισμό Συν-Εργασία, υπάρχει και μέρος δώρου Πάσχα που θα καταβληθεί από τους εργοδότες. Τα ποσά αυτά θα πρέπει να έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς τους έως την Μετ. Τετάρτη. Ανάλογο περιθώριο υπάρχει και για τους μισθούς των εργαζομένων – μισθωτών, για την χρονική περίοδο που εργάστηκαν στην επιχείρηση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ