Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
17.4 C
Athens

Αναστολές συμβάσεων: Ποιες πληρωμές θα πραγματοποιηθούν έως τα τέλη Ιανουαρίου

Η ώρα των πληρωμών, για μια σειρά από εκκρεμότητες, που έχουν προκύψει μέσω της διαδικασίας αναστολών συμβάσεων, πλησιάζει. Η πιο… τρανταχτή από αυτές, είναι η εκκρεμότητα που αφορά το δώρο Χριστουγέννων. Η δέσμευση που έχει αναλάβει το υπουργείο Εργασίας είναι μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, να έχει καταβάλλει στους 645.000 μισθωτούς που βρίσκονται υπό καθεστώς αναστολής σύμβασης, το ποσό που οφείλει η Πολιτεία από το δώρο Χριστουγέννων. Πρόκειται ένα ποσό που αφορά το μήνα Δεκέμβριο και μπορεί να φτάσει έως και τα 73 ευρώ ανά εργαζόμενο. Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με πίστωση του ποσού που αναλογεί στον κάθε εργαζόμενο, στον τραπεζικό λογαριασμό του. Σημειώνεται ότι το δώρο Χριστουγέννων γι’ αυτή την ομάδα εργαζομένων, καταβλήθηκε σε σχέση με τα 534 ευρώ που είναι η αποζημίωση ειδικού σκοπού και όχι σε σχέση με τον ονομαστικό μισθό. Άρα οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας υπέστησαν μείωση δώρου, που έφτασε έως το 50% σε κάποιες περιπτώσεις!

Παράλληλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να προλάβουν εντός της τρέχουσας εβδομάδας να καταβάλλουν και εκείνες τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που αφορούν περιπτώσεις όπου υποβλήθηκαν διορθωτικές αιτήσεις και αφορούν την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2020. Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται και όσοι υπέβαλλαν μονομερείς δηλώσεις. Κυρίως πρόκειται για επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγούς και τουριστικούς συνοδούς.

Εκκρεμεί όμως ακόμα η καταβολή του… δώρου Πάσχα σε επιχειρήσεις που επίσης προέβησαν σε διορθωτική δήλωση. Η σχετική προθεσμία υποβολής διορθωτικών αιτήσεων έληξε την περασμένη Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου και τώρα αναμένονται οι διασταυρώσεις στοιχείων για να πραγματοποιηθεί και αυτή η καταβολή στους δικαιούχους. Μια καταβολή που βρίσκεται σε εκκρεμότητα από τον περασμένο Σεπτέμβριο…

Υπενθυμίζεται ότι οι διασταυρώσεις στοιχείων σε αυτή την περίπτωση κρίνονται κάτι περισσότερο από αναγκαίες, αφού στην πρώτη καταβολή είχαν διαπιστωθεί κραυγαλέες περιπτώσεις λαθών. Υπήρξαν, για παράδειγμα, περιπτώσεις εργοδοτών, για τους οποίους φαινόταν στο σύστημα ότι έχουν δώσει δώρο Πάσχα ύψους… 1 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενους! Γι’ αυτό και θα πραγματοποιηθούν εκ νέου διασταυρώσεις στοιχείων για να αποφευχθούν τέτοια, οφθαλμοφανή λάθη.

Αναφορικά με τις αναστολές συμβάσεων Ιανουαρίου, ο προγραμματισμός του υπουργείο Εργασίας θέλει αυτές να πραγματοποιούνται εντός του πρώτου 10ημέρου του Φεβρουαρίου. Η υποβολή αιτήσεων λήγει την Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ