Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
16.1 C
Athens

Αναδρομικά «ώρα μηδέν»: Έφτασε η «ώρα της κρίσης» – Το ΣτΕ ορίζει τους τελικούς δικαιούχους

Η ώρα της «λυπητερής» για το Κράτος και της «εξιλέωσης» για τα 2,5 εκατ. των συνταξιούχων, έφτασε. Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προτίθεται να δημοσιοποιήσει εντός της ημέρας, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, την οριστική του απόφαση, αναφορικά με τα αναδρομικά που προκύπτουν από τις σφαγιαστικές περικοπές που υπέστησαν οι συνταξιούχοι στα χρόνια των μνημονίων. Περικοπές που ενσωματώθηκαν σε νόμους από το 2012 και μετά. Περικοπές που προσπάθησε η προηγούμενη κυβέρνηση να ανατρέψει, μέσω του… διαβόητου «Νόμου Κατρούγκαλου», αλλά χωρίς μεγάλη επιτυχία. Περικοπές που τώρα θα μάθουμε αν θα επιστραφούν σε όλους τους συνταξιούχους ισομερώς, ή αν θα συμπεριλάβουν μόνο όσους έχουν καταθέσει αγωγές.

 

Ο χρόνος που θα αφορά την επιστροφή των αναδρομικών, είναι κρίσιμος. Με βάση την αρχική απόφαση του ΣτΕ, που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2015, προκύπτει ένα χρονικό διάστημα «κενό», μέχρι την έναρξη ισχύος του πρώην Ασφαλιστικού (ν.4387/2016). Ένας νόμος που τέθηκε σε λειτουργία στις 13 Μαΐου του 2016. Αυτοί οι έντεκα μήνες είναι ο πιθανότερος χρόνος για τον οποίο το ΣτΕ αναμένεται να αποφανθεί ότι πρέπει να επιστραφούν ποσά στους συνταξιούχους, από περικοπές προγενέστερων ετών. Ζητούμενο όμως αποτελεί και ποιοι θα είναι οι τελικοί δικαιούχοι των αναδρομικών ποσών. Στο σενάριο που είναι το σύνολο των συνταξιούχων, ο «λογαριασμός» για την Κοινωνική Ασφάλιση θα ανέλθει στα επίπεδα των 4 δισ. ευρώ. Αν όμως το αποτέλεσμα δικαιώσει μόνο εκείνους που θα έχουν υποβάλλει αγωγές, τότε είναι προφανές ότι η τελική επιβάρυνση για τα δημόσια ταμεία, είναι σαφώς μικρότερη. Υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε περίπου 6.000 οι αγωγές που έχουν υποβληθεί σε βάρος του δημοσίου, με τις περισσότερες από αυτές να είναι ομαδικές.

 

Ζητούμενο αποτελεί επίσης, τι θα πράξουν οι συνταξιούχοι, οι οποίοι θα βγουν θιγμένοι από αυτή τη διαδικασία. Ήδη εκφράζονται απόψεις ότι το λόγο στη συνέχεια θα τον έχουν τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια…

 

Επίσης, ερωτηματικό αποτελεί η τελική στάση που θα κρατήσει η Πολιτεία ως προς την επιστροφή των αναδρομικών που θα ανακύψουν. Η δέσμευση ότι θα εφαρμοστεί η δικαστική απόφαση υπάρχει, αλλά είναι ασαφές το χρονικό εύρος κάλυψης των αναδρομικών. Ήδη είναι γνωστό ότι η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί σε δόσεις, συνεπώς αναμένεται να γνωστοποιηθεί ο ακριβής αριθμός τους. Το σίγουρο είναι ότι οι δόσεις θα ακολουθήσουν την γενικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας και των δημόσιων οικονομικών, που αυτή την περίοδο, βρίσκονται σε πτωτική πορεία.

 

Ας δούμε τέλος, ποιες περικοπές είναι εκείνες που κρίθηκαν αντισυνταγματικές και τώρα πρόκειται να ανακύψουν αναδρομικά ποσά (από 600 – 7.000 ευρώ ανά περίπτωση) για τους χιλιάδες των δικαιούχων:

 

* Μείωση κατά 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ.

* Μείωση που εφαρμόζεται κλιμακωτά 5% – 20% για συντάξεις ή άθροισμα συντάξεων από 1.000 ευρώ και άνω.

* Μείωση στις επικουρικές κλιμακωτά 10%- 20% από το πρώτο ευρώ με κατοχύρωση κατώτατου ορίου 200 ευρώ.

* Πλήρης περικοπή των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας που για τις κύριες συντάξεις ήταν στο ποσό των 400 ευρώ (200 συν 200 ευρώ).

* Πλήρης περικοπή των δώρων των επικουρικών που ήταν πλήρεις συντάξεις, δηλαδή δυο επικουρικές ανά έτος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ