Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
14.7 C
Athens

Αναδρομικά συνταξιούχων: Νέα δίκη στο ΣτΕ για τις περικοπές στις επικουρικές

Τα δώρα που καταργήθηκαν στην επικουρική σύνταξη και τα αναδρομικά που διεκδικούν οι συνταξιούχοι, από το 2012 και μετά, απασχόλησαν άλλη μια δίκη «πιλότο» που διεξήχθη χθες στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Η δίκη προέκυψε, μετά από σχετικό προδικαστικό ερώτημα που υπέβαλλε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών προς το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο. Διεξήχθη από επταμελές τμήμα του ΣτΕ και όχι από την Ολομέλεια. Η απόφαση που θα προκύψει, θα έρθει σε συνέχεια των προηγούμενων αντίστοιχων αποφάσεων που έχουν καταλήξει επί του συγκεκριμένου θέματος, αλλά και σε συνδυασμό φυσικά, με την μεγάλη δίκη που διεξήγαγε η Ολομέλεια του ΣτΕ για το ζήτημα των αναδρομικών, ήδη από τον Ιανουάριο του 2021. Μάλιστα, έγκυρες δικαστικές πηγές, θέλουν η απόφαση της Ολομέλειας, να γίνεται γνωστή το αργότερο μέχρι τον Μάιο.

Ουσιαστικά, τα ζητήματα που πρέπει να κρίνει ξανά, η νέα δίκη, είναι τα ακόλουθα:

  • Μόνιμη επαναφορά τής 13ης και 14ης σύνταξης (Δώρα) στις επικουρικές συντάξεις.
  • Χορήγηση αναδρομικών από το 2012 ή το 2016 σε όλους τους συνταξιούχους. Η τελευταία υπόθεση, έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση που έχει ήδη εκδοθεί και αφορά τα αναδρομικά που έχουν χορηγηθεί μόνο για κύρια σύνταξη και εστιάζονται στο 11μηνο (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016).

Έγκυροι δικαστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη δίκη έχει μια ειδική σημασία, καθώς από την απόφαση που θα προκύψει, είναι πιθανό να αποτελέσει «πιλότο» για την επαναφορά ή μη των Δώρων και στις κύριες συντάξεις, εκτός από τις επικουρικές. Μάλιστα, είναι πιθανό το αρμόδιο Πρωτοδικείο, πολύ σύντομα, να απευθύνει σχετικό ερώτημα προς το ΣτΕ, για τις κύριες συντάξεις, ανάλογο με αυτό που εξετάστηκε χθες, για τις επικουρικές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ