Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
12.8 C
Athens

Αναδρομικά (και) σε κληρονόμους: Σε λειτουργία ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων

Δικαίωμα υποβολής  ηλεκτρονικής αίτησης για να λάβουν αναδρομικά,  λόγω επανυπολογισμού των συντάξεων, έχουν από σήμερα, Παρασκευή 1η Οκτωβρίου, περίπου 14.600 κληρονόμοι. Η σχετική πλατφόρμα τέθηκε σε ισχύ στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr).

Για την πρόσβαση στην ηλεκτρονική υπηρεσία, οι κληρονόμοι ακολουθούν τη διαδρομή: Επιστροφή ποσών σε κληρονόμους-> Επιστροφή αναδρομικών σε κληρονόμους που προκύπτουν από τον επανυπολογισμό κατ΄εφαρμογή του νόμου 4670/2020.

Εναλλακτικά, πρόσβαση στην ανωτέρω υπηρεσία παρέχεται και μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης του δημοσίου (gov.gr) στη θεματική ενότητα: Οικογένεια-> Απώλεια (https://www.gov.gr/ipiresies/oikogeneia/apoleia).

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης από τους κληρονόμους δεν διαφοροποιείται από αυτήν που τηρήθηκε για την προηγούμενη καταβολή των αναδρομικών ποσών 11μήνου κατ΄εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο κάθε δικαιούχος κληρονόμος επιλέγει το είδος της αίτησης που θα υποβάλλει ανάλογα με το εάν έχει δημοσιευθεί Διαθήκη ή όχι.

Επισημαίνεται ότι οι δικαιούχοι/κληρονόμοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να αντλήσουν ηλεκτρονικά, τα εν λόγω δικαιολογητικά που ζητούνται με βάση το κληρονομικό δίκαιο από την ενιαία ψηφιακή πύλη του δημοσίου www.gov.gr μέσω της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Φορέων που καταργεί τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Ειδικότερα ζητούνται από τους κληρονόμους να επισυνάψουν τα ακόλουθα πιστοποιητικά:

  1. Πιστοποιητικό περί μη Αποποίησης Κληρονομιάς.
  2. Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης Διαθήκης.
  3. Πιστοποιητικό Εγγυτέρων Συγγενών.

Προσοχή όμως: Η διαδικασία αφορά μόνο κληρονόμους συνταξιούχων οι οποίοι είχαν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και απεβίωσαν μετά την 1η Οκτωβρίου 2019. Αυτή η ημερομηνία είναι το όριο για την έναρξη επανυπολογισμού των συντάξεων, με βάση τα νέα, βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης, που οριοθέτησε ο «νόμος Βρούτση» (ν.4670/20), κατ’ απαίτηση απόφασης του ΣτΕ. Συνεπώς, μόνο από την ανωτέρω ημερομηνία και μετά, εάν υπήρξε θάνατος συνταξιούχου, οι κληρονόμοι του έχουν το δικαίωμα να αναζητήσουν και να διεκδικήσουν, αναδρομικά ποσά. Όχι νωρίτερα…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ