Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
14.2 C
Athens

Αναδρομικά «εδώ και τώρα» – Τι λέει η τελική απόφαση του ΣτΕ – Ποιες νέες κατηγορίες συνταξιούχων δημιουργούνται

Δημοσιεύθηκε χθες το πλήρες περιεχόμενο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με βάση το οποίο καθορίζεται η «τύχη» για τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Πλέον το τοπίο που διαμορφώνεται είναι ξεκάθαρο ως προς το ποιοι κερδίζουν, τι κερδίζουν και αντίστοιχα ποιοι θα πρέπει να θεωρούνται οι χαμένοι της διαδικασίες. Ειδικότερα, δημιουργούνται οι εξής κατηγορίες συνταξιούχων:

  • Όσοι έκαναν αγωγές πριν το Ιούνιο 2015 θα πάρουν εντόκως αναδρομικά από 1/1/2013 έως Μάιο του 2016.
  • Όσοι άσκησαν αγωγές μετά τον Ιούνιο του 2015 θα πάρουν εντόκως τα αναδρομικά ενός 11μηνου.
  • Όσοι δεν έχουν ακόμη ασκήσει αγωγές έχουν το περιθώριο μέχρι 31/12/2020 να κάνουν και να πάρουν αναδρομικά ενός 11μηνου.

Ίδια κατάσταση και για τους συνταξιούχους του δημοσίου, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (1277/2018).

Σύμφωνα με τον γνωστό εργατολόγο Λουκά Αποστολίδη, ανέρχονται σε περίπου 250.000 οι συνταξιούχοι που διεκδικούν άμεσα αναδρομικά ποσά, μιας και άσκησαν αγωγές έναντι του δημοσίου. Έτσι, «προκύπτουν τα ακόλουθα:

α. Και για τον ιδιωτικό, όσο και για το δημόσιο χώρο έχει κριθεί η αντισυνταγματικότητα των περικοπών του 2ου μνημονίου και οφείλει η κυβέρνηση να αποδώσει εντόκως τα αναδρομικά.

β. Να επεκτείνει «έκοντος ή άκοντος» τα νομικά αποτελέσματα σε όλους τους δικαιούχους και βέβαια αν γίνουν περικοπές στα αναδρομικά θα αποτελεί ένα νομικό ατόπημα και «πραξικόπημα» έναντι των αρχών του κράτους δικαίου.

Κάτι συμβαίνει φαίνεται στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας με τα αναδρομικά.

Επιτέλους ας καταλάβουν οι κυβερνόντες ότι έχουν χρέος να σέβονται και να εφαρμόζουν τις δικαστικές αποφάσεις».

Ο κ. Αποστολίδης επισημαίνει ότι «ο σεβασμός στις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας αποτελεί το θεμέλιο του κράτους δικαίου.  Τα «ήξεις, αφίξεις» της κυβερνητικής εξουσίας θολώνουν το τοπίο και αυξάνουν την αγωνία των χιλιάδων συνταξιούχων. Φαίνεται η εκτελεστική εξουσία να μιλάει με διαφορετικές γλώσσες: «Λεφτά δεν υπάρχουν», «τα χρήματα για τα αναδρομικά αυτά δεν είχαν προϋπολογισθεί στον κοινωνικό προϋπολογισμό», δηλώνει ο κ. Σταϊκούρας, «αλλά θα δούμε πως και πότε θα τα δώσουμε»!!! Με ανακοίνωση του Πρωθυπουργού και σχετική τροπολογία θα μάθουμε τα νέα για το πώς και πότε θα εφαρμοσθούν οι δικαστικές αποφάσεις για όλους τους δικαιούχους. Δηλαδή, να υποχρεώνει την κρατική εξουσία να σεβαστεί και να εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις, γίνεται ένα πολιτικό «σόου», μια θεαματική παράσταση».

Τονίζεται όμως ότι «δεν λείπουν και τα σχόλια για περικοπές στα αναδρομικά, για μη έντοκες επιστροφές για όσους είχαν το θάρρος να αμφισβητήσουν τις αντισυνταγματικές διατάξεις, για να μελετήσουν δήθεν «καλά» τις αποφάσεις του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συνταξιούχους του Δημοσίου. Γνωρίζουν όμως καλά οι κυβερνώντες γράμματα για να διαβάζουν τις δικαστικές αποφάσεις», καταλήγει ο κ. Αποστολίδης…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ