Στάση αναμονής τηρεί το υπουργείο Εργασίας, αναφορικά με τα αναδρομικά που τυχόν να προκύψουν από τις περικοπές σε Δώρα και επικουρικές συντάξεις, που πραγματοποιήθηκαν κατά την μνημονιακή περίοδο. Καθοριστική θεωρείται η απόφαση που θα λάβει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, στη δίκη που έχει προγραμματιστεί για τις 17 Απριλίου.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η αρμόδια υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, «όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας και ο Άρειος Πάγος διαφωνούν, όπως εν προκειμένω, τότε αρμόδιο για να αποφασίσει είναι το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να περιμένουμε την απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου και όπως πάντα να τη σεβαστούμε. Τότε θα δούμε πόσους πληρώνουμε και θα το κάνουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα».
Υπενθυμίζεται ότι αγωγές κατά της απόφασης της Πολιτείας έχουν υποβάλλει συνολικά περίπου 350.000 συνταξιούχοι. Όμως είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης, αν θα προκύψουν αναδρομικά ποσά, αν αυτά θα δοθούν στο σύνολο των συνταξιούχων, που είναι 2,5 εκατ. ή σε ένα μέρος αυτών.
Η κυρία Μιχαηλίδου, αναφέρθηκε και στο δώρο Πάσχα, αναφορικά με το νέο, αυξημένο κατώτατο μισθό. Όπως επισήμανε, οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν αυξημένο το συγκεκριμένο δώρο (415 ευρώ) εάν πρόκειται για εργαζόμενους που λαμβάνουν τις βασικές αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα. Σε διαφορετική περίπτωση, όσοι εργαζόμενοι δεν συμμορφωθούν με την αύξηση που δόθηκε, «είναι παράνομοι». Σύμφωνα με την υπουργό Εργασιας, σε αυτές τις περιπτώσεις η διασταύρωση στοιχείων σχετικά με την μισθοδοσία γίνεται αυτόματα πλέον μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.
Η Δόμνα Μιχαηλίδου, προανήγγειλε την κάλυψη όλων των κλάδων της οικονομίας από την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, εντός του τρέχοντος έτους, αλλά και την γενική υποχρεωτική εφαρμογή και νέων κλαδικών συμβάσεων εργασίας, αρχής γενομένης από την σύμβαση των ασφαλιστικών εταιρειών. Την σχετική απόφαση, θα λάβει εντός των επομένων ημερών το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.
Η υπουργός Εργασίας. άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, κάνοντας λόγο για “δύσκολη άσκηση”, δεδομένου ότι μια μονάδα ισοδυναμεί για τον προϋπολογισμό με 400 εκατομμύρια ευρώ.
Παράλληλα, εξετάζεται η αναπροσαρμογή του πλαφόν των ασφαλιστικών εισφορών, ως κίνητρο για την επιστροφή των υψηλόμισθών, εξειδικευμένων Ελλήνων εργαζομένων από το εξωτερικό.
Η κ. Μιχαηλίδου, υπογράμμισε ότι σταθερός στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και η υποχώρηση της ανεργίας στο 8%, έως το 2027.