Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
20.8 C
Athens

Ακόμα περιμένουν το επίδομα ανεργίας οι εποχικοί εργαζόμενοι του τουρισμού-επισιτισμού

Η τραγωδία με τους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό συνεχίζεται. Ενώ βρισκόμαστε στα μέσα Ιανουαρίου και παρά το γεγονός ότι έχουν υποβληθεί οι σχετικές αιτήσεις από τα μέσα Νοεμβρίου του περασμένου έτους, ακόμα ένας μεγάλος αριθμός αυτών, δεν έχει πληρωθεί το επίδομα αδείας!

Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης ενώ αρχικά έλεγε πως μόνο το 4% των εργαζομένων δεν έχει πληρωθεί το επίδομα ανεργίας, τελικά μετά την κινητοποίηση της περασμένης Τρίτης του σωματείου στο Ηράκλειο Κρήτης, παραδέχθηκε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό πως τελικά απλήρωτοι είναι το 20%. «Αν περάσουν λίγες μέρες ακόμη ίσως παραδεχθεί πως το ποσοστό είναι μεγαλύτερο», τονίζει με σαφή ειρωνική διάθεση η Ομοσπονδία σε σχετική ανακοίνωση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι πως εφόσον η επιδότηση των εργαζομένων ξεκίνησε τον Νοέμβριο, τελειώνει τον Ιανουάριο. Άρα, τίθεται σοβαρό θέμα επιβίωσης μέχρι τον Απρίλιο που θα ξανανοίξουν τα ξενοδοχεία.

Για το λόγο αυτό, η Ομοσπονδία τονίζει προς πάσα κατεύθυνση, να μη διανοηθεί το οικονομικό επιτελείο να αποκλείσει εργαζόμενους από την όποια παράταση των επιδομάτων ανεργίας, πρόκειται να δοθεί λόγω πανδημίας.

Στον επισιτισμό οι εποχικά εργαζόμενοι είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση. Με το πρόσχημα της μη υποχρεωτικής επαναπρόσληψης δεν είχαν το δικαίωμα αποζημίωσης ειδικού σκοπού και είναι χωρίς εισόδημα είτε από τον Αύγουστο (όσοι πήραν το έκτακτο επίδομα ανεργίας) είτε από πέρυσι τον Μάρτιο. Ειδικά οι εποχικά εργαζόμενοι σε χειμερινές εποχικές επιχειρήσεις έχουν αφεθεί στο έλεος του Θεού.

«Αυτό  όμως που ξεπερνά κάθε όριο είναι πως όσοι έκαναν μονομερή αίτηση για αναστολή σύμβασης δεν φαίνονται να έχουν ένσημα στο σύστημα του ΕΦΚΑ με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι που δικαιούνται επιδομάτων από τον ΕΦΚΑ να μην μπορούν να τα πάρουν», επισημαίνει και πάλι η Ομοσπονδία.

Γι’ αυτό και για πολλοστή φορά απευθύνει έκκληση προς την Κυβέρνηση «εδώ και τώρα» να στηρίξει τους εργαζόμενους του κλάδου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ