Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18.3 C
Athens

Εργαζόμενοι σε τουρισμό-επισιτισμό: Αγωνία για το επίδομα ανεργίας – «Αγκάθι» τα ένσημα

Αγωνία επικρατεί σε χιλιάδες εργαζόμενους του τουρισμού και του επισιτισμού, αφού υπάρχει πλήρης αβεβαιότητα ως προς το εάν θα καταφέρουν να ενταχθούν στο επίδομα ανεργίας. Το όριο των 101 ενσήμων που ίσχυε όλα τα προηγούμενα έτη, φαντάζει από δύσκολο έως αδύνατο να καλυφθεί. Οι τέσσερις μήνες πλήρους απασχόλησης που απαιτούνται εκ του νόμου, ώστε ένας εποχικά εργαζόμενος του κλάδου να μπορεί να λάβει για το χειμώνα, το επίδομα ανεργίας, μοιάζουν με… άπιαστο όνειρο. Υπολογίζεται ότι είναι περισσότεροι από 100.000, οι εποχικά εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας.

Σε αυτούς δεν συνυπολογίζονται όσοι είχαν δικαίωμα επαναπρόσληψης, αλλά δεν επαναπροσλήφθηκαν από τις επιχειρήσεις που εργάζονταν πέρσι, ή ακόμα χειρότερα όσοι δεν εργάστηκαν καθόλου, επειδή δεν άνοιξε η επιχείρηση. Στο πλαίσιο αυτό η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), ζητάει άμεσα συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι, χρονιά πανδημίας και πολύμηνου lockdown, υπήρξε μείωση του απαιτούμενου ορίου, στα 50 ένσημα…

Πρόβλημα όμως έχει  εντοπιστεί και με την «εμφάνιση» των ενσήμων που έχουν καταχωρηθεί για χιλιάδες εργαζόμενους που υπέβαλλαν μονομερώς αίτηση για αναστολή σύμβασης το 2020, ώστε να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού. Η απουσία ενσήμων έχει ως αποτέλεσμα, μια σειρά από επιδόματα να μην χορηγούνται, με κυριότερο εξ αυτών το επίδομα λοχείας!

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι στον κλάδο, οι οποίοι υπέβαλλαν μονομερή δήλωση για αναστολή σύμβασης το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου της φετινής χρονιάς και τώρα κινδυνεύουν να χάσουν την προθεσμία των 60 ημερών που ορίζει ο νόμος, ώστε να υποβάλλουν την αίτηση για το επίδομα ανεργίας. Ο λόγος είναι ότι τελικά δεν επαναπροσλήφθηκαν στο υπόλοιπο διάστημα του καλοκαιριού, παρήλθε το όριο των 60 ημερών μετά το τέλος Ιουνίου για να υποβάλλουν την αίτησή τους. Μόνο που αυτό το όριο παρήλθε χωρίς δική τους υπαιτιότητα, μιας και οι επιχειρήσεις που λειτούργησαν,  δεν τους επαναπροσέλαβαν, ως όφειλαν…

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμόδιων παραγόντων του κλάδου, ανέρχονταν σε περίπου 1.000 οι επιχειρήσεις του τομέα του τουρισμού, που δεν λειτούργησαν τον Ιούλιο, παρά το γεγονός ότι η θερινή τουριστική περίοδος κορυφωνόταν. Είναι πιθανό ο αριθμός αυτός να περιορίστηκε τον Αύγουστο, όμως ακόμα και έτσι, πάλι ήταν αρκετά τα ξενοδοχεία που έμειναν κλειστά, ή υπολειτούργησαν χωρίς να επαναπροσλάβουν το σύνολο του προσωπικού, όπως  είχαν την υποχρέωση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ