Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
22.4 C
Athens

Η ΑΑΔΕ κυνηγάει συνταξιούχους για να φορολογήσει τα αναδρομικά τους

Ανοικτές φορολογικές υποθέσεις από το 2017 αλλά και παλαιότερες ερευνά η ΑΑΔΕ, βάζοντας έτσι στο στόχαστρο και τους συνταξιούχους, που εκείνη την περίοδο είχαν λάβει αναδρομικά ποσά.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων βάζει στο «μικροσκόπιο» εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις από το πρόσφατο παρελθόν, που αφορούν αδήλωτα αναδρομικά από αποδοχές εργαζόμενων και συνταξιούχων.

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο των Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), προτεραιότητα για τον φοροελεγκτικό μηχανισμό είναι να ελεγχθούν τάχιστα και να «τακτοποιηθούν» ανοιχτές φορολογικές υποθέσεις, κυρίως από το 2017, που παραγράφονται στο τέλος του 2023.

Η ΑΑΔΕ, αφού προβεί στους απαραίτητους ελέγχους και διασταυρώσεις για τις εν λόγω εκκρεμείς υποθέσεις, θα αποστείλει τουλάχιστον 15.000 εκκαθαριστικά με φόρο «κατ΄ εκτίμηση» για το εισόδημα που αναλογεί στους φορολογούμενους.

Επιπρόσθετα υπό διερεύνηση βρίσκονται και παλαιότερες, πριν από το 2017, υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, για τη χρήση του 2014, για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2020.

Σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ, κατά της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής εντός προθεσμίας 30 ημερών από την κοινοποίησή της. Συνίσταται στους συνταξιούχους να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί, επειδή οι κοινοποιήσεις της ΑΑΔΕ γίνονται πλέον με ηλεκτρονικό τρόπο και υπάρχει ο κίνδυνος να παρέλθει ο χρόνος των 30 ημερών. Μετά ότι ενέργειες πραγματοποιούνται θεωρούνται εκπρόθεσμες και επιβάλλονται πρόστιμα και προσαυξήσεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ