Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
20.3 C
Athens

Έως το τέλος του έτους θα απονεμηθούν άλλες 21.000 συντάξεις

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους,  δηλαδή τον επόμενο μήνα, θα απονεμηθούν από τον ΕΦΚΑ, 21.000 κύριες και επικουρικές συντάξεις. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο διοικητής του ΕΦΚΑ Αλέξανδρος Βαρβέρης κατά την συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Συνολικά, υπάρχουν 71.000 που παραμένουν σε εκκρεμότητα (31.000 κυρίες και 40.000 επικουρικές).

Ο διοικητής του ΕΦΚΑ, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό, τονίζοντας ωστόσο ότι το υπουργείο Εργασίας καταβάλλει προσπάθειες για την ενίσχυση του.

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Βαρβέρης, οι κενές θέσεις φθάνουν τις 1900, ενώ ήδη  849 είναι δεσμευμένες στο ΑΣΕΠ, με στόχο την σταδιακή τοποθέτηση των νέων εργαζομένων στον Φορέα από τις αρχές του 2024.

Ο διοικητής του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας, υπογράμμισε ότι καθημερινά γίνεται εκπαίδευση του προσωπικού.

“Χρειάζεται ποσοτική και ποιοτική εκπαίδευση συνεχώς, διότι το αντικείμενο είναι τεράστιο”, κατέληξε ο κ. Βαρβέρης.

Πάντως, εν μέσω πληθωριστικής κρίσης, οι συνταξιούχοι δέχονται ισχυρές εισοδηματικής πιέσεις, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΗΛΙΟΣ για τον Οκτώβριο, τουλάχιστον μία στις δύο συντάξεις γήρατος  δεν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, ενώ  το 16% μόλις που φθάνει στα 500 ευρώ.

Η μέση κύρια σύνταξη προσδιορίζεται στα 792 ευρώ, η μέση επικουρική στα 195 ευρώ και το μέσο μέρισμα φθάνει τα 110 ευρώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ