Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.6 C
Athens

Έκθεση Πισσαρίδη: «Προ των πυλών» ιδιωτική επικουρική σύνταξη!

Δομικές μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα από τις οποίες ξεχωρίζει η εφαρμογή ενός αμιγούς κεφαλαιοποιητικού συστήματος για την επικουρική ασφάλιση, που θα οδηγήσει στο μέλλον ξεκάθαρα σε ιδιωτικές επικουρικές συντάξεις, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το προσχέδιο της επιτροπής Πισσαρίδη για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Η επιτροπή που πήρε το όνομά της από τον πρόεδρό της, το νομπελίστα καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη, δίνει επίσης κατευθύνσεις για μείωση των εισφορών στην εργασία, θεωρώντας ότι είναι υπέρμετρη η επιβάρυνσή της, χωρίς ανάλογη ανταποδοτικότητα.

Ουσιαστικά, η επιτροπή διαπιστώνει τη ζημιά που έχει γίνει στο ασφαλιστικό σύστημα λόγω του δημογραφικού, δηλαδή της γήρανσης του πληθυσμού. Γι’ αυτό προτείνεται να ενισχυθούν οι κεφαλαιοποιητικοί πυλώνες του συστήματος, άρα οι μελλοντικοί συνταξιούχοι, ως εργαζόμενοι, να αναλαμβάνουν εν πολλοίς οι ίδιοι «την ευθύνη» για το ύψος της σύνταξής τους. Βέβαια, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης, «πάει περίπατο»…

Σε κάθε περίπτωση, το προσχέδιο της έκθεσης, που δόθηκε χθες Δευτέρα στη δημοσιότητα, εστιάζει στο πώς θα πραγματοποιηθεί ο μετασχηματισμός σε ένα νέο μοντέλο επικουρικής σύνταξης, πλήρως κεφαλαιοποιητικό. Τονίζεται ότι θα είναι προαιρετική αυτή η επιλογή για τους εν ενεργεία ασφαλισμένους, αλλά υποχρεωτική για τους νέο-εισερχόμενους.

Η διαδικασία θα λειτουργήσει συνδυαστικά με φορολογικά κίνητρα, έτσι ώστε να υπάρξουν τοποθετήσεις στην εγχώρια κεφαλαιαγορά. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι θα μπορούσαν έτσι να δημιουργηθούν αποθεματικά 99 δισ. ευρώ σε βάθος 40 ετών για την κοινωνική ασφάλιση, ενώ θα αυξηθεί το ΑΕΠ της χώρας κατά 6,9 δισ. ευρώ και θα δημιουργηθούν άλλες 81.000 θέσεις εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, από τα 14 μέτρα που προτείνονται στην έκθεση, τα μισά αφορούν ζητήματα εργασιακού και ασφαλιστικού ενδιαφέροντος. Ειδικότερα προτείνονται τα εξής:

1.Μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας (ασφαλιστικών εισφορών).

2.Μείωση του ανώτατου ορίου εισοδήματος (πλαφόν ασφαλιστέων αποδοχών) επί του οποίου επιβάλλονται αναλογικές ασφαλιστικές εισφορές για τους μισθωτούς εργαζόμενους.

3.Αντικατάσταση της ποσοστιαίας εισφοράς υγείας των μισθωτών με ένα σταθερό ποσό ή ένα σύστημα  λίγων  κλάσεων. Εναλλακτικά,  πιο  χαμηλό πλαφόν ασφαλιστέων  αποδοχών  υγείας.

4.Αναπροσαρμογή των κανόνων υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης με τρόπο που να είναι αναλογιστικά και ουσιαστικά περισσότερο ανταποδοτική.

5.Πληρέστερη μετάβαση συντάξεων σε σύστημα τριών πυλώνων, με μείωση εισφορών και ενισχυμένους βαθμούς ελευθερίας των νοικοκυριών.

 

  1. Ριζική αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης για ανέργους και για εργαζόμενους. Αύξηση χρηματοδότησης, ευθυγράμμιση κινήτρων και επιβράβευση των παρόχων σε συνάρτηση με τα αποτελέσματα της κατάρτισης. Αναδιάρθρωση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού με στροφή προς ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. Βελτίωση της στόχευσης κοινωνικών επιδομάτων ώστε να μη λειτουργούν ως αντικίνητρο για εργασία. Προγράμματα κατάρτισης μεταναστών και καλύτερης ενσωμάτωσης στην αγορά εργασίας.
  2. Διευκόλυνση της πληρέστερης ένταξης των γυναικών στην αγορά εργασίας και της αύξησης των αμοιβών τους.

 

Η οριστική έκθεση Πισσαρίδη αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο. Στη συνέχεια θα υπάρξει διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα προτού κατατεθεί στην Κομισιόν, ως το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των κονδυλίων που θα προκύψουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ