Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
17.9 C
Athens

Άνω-κάτω στο υπουργείο Εργασίας με το… Δώρο Πάσχα!

Να «λύσουν τον γρίφο» της καταβολής του δώρου Πάσχα προς τις δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έως τις 15 Σεπτεμβρίου, ψάχνουν στο υπουργείο Εργασίας. Μπορεί ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Βρούτσης να γνωστοποίησε, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ότι εντοπίστηκαν αιτήσεις με υπέρογκα ποσά και πρέπει να γίνει έλεγχος των στοιχείων που δήλωσαν οι εργοδότες, όμως το πρόβλημα φαίνεται ότι είναι βαθύτερο!

Σύμφωνα με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, το πρόβλημα στην καθυστέρηση στην καταβολή των ποσών που δικαιούνται οι εργοδότες ως επιστροφή από το Κράτος, εντοπίζεται στην προχειρότητα με την οποία έχει δημιουργηθεί η τεχνική υποδομή της διαδικασίας. Ακριβέστερα, πρόκειται για άλλη μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, που φαίνεται στην πράξη ότι δεν μπορεί να αποδώσει τα αναμενόμενα. Έτσι, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, είναι πρακτικά πολύ δύσκολο να υποβληθούν οι αιτήσεις των χιλιάδων αιτήσεων, με τα στοιχεία και τα δικαιολογητικά για τους εργαζομένους τους, να γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις στοιχείων και να πιστωθούν τα απαραίτητα ποσά, στους τελικούς δικαιούχους, δηλαδή τις επιχειρήσεις.

Μπορεί ο κ. Βρούτσης να εστίασε την τοποθέτησή του στη μία, πράγματι κραυγαλέα περίπτωση, όπου ατομική επιχείρηση ζητούσε ως επιστροφή το υπέρογκο ποσό του 1,74 εκατ. ευρώ, για έναν εργαζόμενο των 1.500 ευρώ το μήνα, όμως η υπόθεση έχει πολύ περισσότερο «βάθος». Συνολικά ανέρχονται στις 150 οι επιχειρήσεις, των οποίων τα στοιχεία παρουσιάζουν εξόφθαλμη ανακολουθία. Στελέχη του υπουργείου Εργασίας, «κάνουν ανοιχτά λόγο» για δόλο και όχι για λάθη στις αιτήσεις και ξεκαθαρίζουν ότι τα όποια στοιχεία υπάρχουν θα σταλούν στη Δικαιοσύνη.

Όμως υπερβαίνουν τις 280.000 οι επιχειρήσεις που δικαιούνται αναδρομικά, να λάβουν τα ποσά του δώρου Πάσχα που κατέβαλλαν στους εργαζόμενούς τους, για τις ημέρες που εφαρμόστηκε το lockdown. Συνολικά, υπερβαίνουν το 1 εκατ. οι εργαζόμενοι, οι οποίοι «μπλέκονται» στη διαδικασία και πρέπει να ελεγχθούν. Όλα αυτά, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί για τη διαδικασία αυτή ότι θα κυλήσει ομαλά, ήδη από τα μέσα Απριλίου…

Ουσιαστικά, η υπόθεση με τα δώρα Πάσχα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουλίου. Ήδη δηλαδή,  υπάρχει καθυστέρηση ενός μήνα, που αναμένεται να επιμηκυνθεί ακόμα περισσότερο…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ