Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
14.4 C
Athens

Άκαρπη η συνάντηση συνταξιούχων με Μητσοτάκη: Καμία δέσμευση για αναδρομικά και προσωπική διαφορά

Με άδεια χέρια έφυγαν οι συνταξιούχοι, μετά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στα βασικά αιτήματα των συνταξιούχων ήταν να υπάρξουν μεγαλύτερες αυξήσεις στις συντάξεις από αυτές που έχουν προαναγγελθεί (ύψους 7%), ώστε να ξεπεραστούν οι πιέσεις που ασκεί στο εισόδημα ο διαρκώς αυξανόμενος πληθωρισμός. Επίσης, ζητήθηκε να ολοκληρωθεί η καταβολή αναδρομικών για το σύνολο των δικαιούχων, αλλά και να καταργηθεί η προσωπική διαφορά, που περιορίζει δραματικά τις αυξήσεις που έπονται στις συντάξεις.

Ο πρωθυπουργός όμως απέφυγε να απαντήσει με σαφήνεια σε κάποιο από τα αιτήματα των συνταξιούχων. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τις «ουσιαστικές αυξήσεις συντάξεων από 1/1/2023, μετά από πολλά χρόνια, σε συνδυασμό με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους», θεωρώντας ότι έτσι δημιουργείται ένα ανάχωμα απέναντι στις μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις. Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πρόσθετες αυξήσεις στο εισόδημα των συνταξιούχων, που θα προέλθουν από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από τις αρχές του 2023, την καταβολή έκτακτου βοηθήματος ύψους 250 ευρώ για τους πιο ευάλωτους τον Δεκέμβριο και την πίστωση της τέταρτης ετήσιας δόσης, που προβλέπει ο νόμος Βρούτση, για όσους είχαν υποβάλει αίτηση πριν από τον Μάιο του 2016 έχοντας συμπληρώσει 30 χρόνια ασφάλισης. Βέβαια, είναι γνωστό  ότι αυτές οι αυξήσεις είναι πολύ μικρές, γεγονός που σε καμία περίπτωση δεν βελτιώνει το εισόδημα των συνταξιούχων.,

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε τη δραστική μείωση των εκκρεμών συντάξεων και των οφειλών του ΕΦΚΑ, που αποτελούσαν χρόνιο πρόβλημα για χιλιάδες πολίτες. Όμως, επίσης είναι γνωστό ότι η διαδικασία που έχει ενεργοποιήσει εδώ και μερικούς μήνες το υπουργείο Εργασίας, με τις λεγόμενες fast track απονομές συντάξεων, έχει ως αποτέλεσμα να προκύπτουν λάθη. Έτσι, καταγράφονται περιπτώσεις συνταξιούχων, που λαμβάνουν αισθητά μικρότερα ποσά κύριων συντάξεων από αυτά που δικαιούνται, με συνέπεια να υποβάλλονται ενστάσεις,  που καθυστερούν να διεκπεραιωθούν. Άρα, το πρόβλημα παραμένει, όπως και η ταλαιπωρία για αρκετούς συνταξιούχους. Επίσης, η επιτάχυνση στην απονομή, αφορά μόνο τις κύριες συντάξεις, με τις επικουρικές να παραμένουν ακόμα στην αναμονή. Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις συνταξιούχων, που περιμένουν να λάβουν την επικουρική τους σύνταξης, έως και επτά έτη!

Ο πρωθυπουργός ειδικά για τα αναδρομικά, υπενθύμισε ότι δόθηκαν ποσά το 2020 ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ από περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ. Όμως δεν αναφέρθηκε στα αναδρομικά ύψους 2,5 δισ. ευρώ, που αφορούν περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και σε δώρα, που επίσης διεκδικούν να λάβουν οι συνταξιούχοι. Για τα συγκεκριμένα αναδρομικά όμως, μετά από νομοθεσία του υπουργείου Εργασίας, υπάρχει το ενδεχόμενο να λάβουν ποσά, μόνο όσοι συνταξιούχοι είχαν πραγματοποιήσει προσφυγές. Αυτό όμως σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα αναδρομικά θα δοθούν, μετά από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, σε περίπου 300.000 συνταξιούχους, από τα 2,5 εκατ., που είναι στο σύνολό τους…

Εκ μέρους της κυβέρνησης, εκτός από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, συμμετείχαν στην συνάντηση οι Υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτης Τσακλόγλου, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος και η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παυλίνα Καρασιώτου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ