Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
30.7 C
Athens

Ψηφιακή διαχείριση της αναπηρίας και προεκλογική εξαπάτηση των ΑμεΑ

Για τροπολογία, αναφορικά με την ψηφιακή διαχείριση της αναπηρίας, που είναι προχειρογραμμένη και περιέχει «πολλές ανεπίτρεπτες διατάξεις» κατηγόρησε το υπουργείο Εργασίας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου.

Σε ομιλία της στην Βουλή επί της «επίμαχης» Τροπολογίας του Υπ. Εργασίας σε σχέδιο νόμου του Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η Αναπλ. Τομεάρχης για την Κοιν. Αλληλεγγύη τόνισε ότι πρόκειται για «άλλη μια προεκλογική εξαγγελία εξαπάτησης των αναπήρων». «Η τροπολογία, που κατατέθηκε μόλις στις 9 το βράδυ της Παρασκευής 22/7, περιλαμβάνει 10 άρθρα εκ των οποίων τα σημαντικότερα αφορούν τον ηλεκτρονικό φάκελο αναπηρίας. Προβλέπει τον εξωφρενικό αριθμό 10 ΚΥΑ και ΥΑ για να εφαρμοστεί. Όταν δεν μπορέσατε να επιλέξετε τους 1.000 ανάπηρους στην Αττική για να πάρουν προσωπικό βοηθό στο πρόγραμμα που ανοίξατε στις 14/4. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι ορίζετε διάστημα 2 χρόνων για την πιστοποίηση της αναπηρίας, με ψηφιακές διαδικασίες, από την πρωτοβάθμια επιτροπή.»

Κατά την κ. Φωτίου, «ο ηλεκτρονικός φάκελος αναπηρίας της τροπολογίας είναι αντιγραφή των καινοτομιών που έκανε από το 2018 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το άρθρο 215 του  νόμου 4512 που ψηφίστηκε στις 17/1/2018 και εφαρμόστηκε από την επομένη με ΚΥΑ στο μισό πληθυσμό της χώρας(Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Πάτρα). Παραχαράζοντας τη νομοθετική  ιστορία του τόπου, δηλώνετε ότι το σύστημά σας δεν  λαμβάνει υπόψη προηγούμενα παρόμοια συστήματα. Ηθελημένα αγνοείτε τις 109.000 αιτήσεις που κατατέθηκαν με τη διαδικασία του ηλεκτρονικού φακέλου στον ΟΠΕΚΑ. Μπλοκάρατε κατά τη συνήθη τακτική σας τη δρομολογημένη επέκτασή τους από τον Σεπτέμβριο του ‘19 σε όλη τη χώρα, που θα συνοδεύονταν από το ηλεκτρονικό πάσο του ανάπηρου, συνδεδεμένο με τον ηλεκτρονικό του φάκελο, για  προσβασιμότητα του ανάπηρου στα ΜΜΜ, σε υπηρεσίες, στην αγορά εργασίας, σε φορείς και τράπεζες, στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, σε κάθε κοινωνική δραστηριότητα.»

Εντύπωση προκαλεί όμως και η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας για κατάργηση του παράβολου των 46,14 ευρώ. Όπως διαπιστώνει η κ. Φωτίου «εκτός του ότι δεν περιλαμβάνεται στο νόμο, είναι ψευδής, αφού με το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταργηθεί το παράβολο από το 2018 για ανασφάλιστους ενώ για τους ασφαλισμένους το πλήρωνε το ταμείο τους».

Η βουλευτής πρότεινε αλλαγές σε πολλά άρθρα, δηλώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα καταψηφίσει σε περίπτωση που δεν γίνουν δεκτές. Συγκεκριμένα: Να απαλειφθούν οι όροι «ιατρική αναπηρία» και «ποσοστό ιατρικής αναπηρίας» που αποτελούν προάγγελο της εισαγωγής, από το παράθυρο, της αξιολόγησης με βάση τη λειτουργικότητα.  Να απαλειφθούν ως φορείς πιστοποίησης οι φορείς που δεν αξιολογούν με βάση τον πίνακα ποσοστών αναπηρίας,. Να χορηγείται η κάρτα αναπηρίας σε όλους τους ανάπηρους με ποσοστό άνω του 50%. Να περιληφθούν όλες οι υπηρεσίες, επιδόματα και παροχές, από οποιαδήποτε πηγή, στο Μητρώο παροχών αναπηρίας. Να διαγραφεί η διάταξη με την οποία δίδεται προθεσμία 2 ετών για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ενώπιον των πρωτοβάθμιων επιτροπών.

Η βουλευτής τέλος σημείωσε τα εξής: «Εξαγγέλλετε μια δήθεν «μεταρρύθμιση» για τους ανάπηρους, όταν στο διάστημα των τριών χρόνων μόνο βλαπτικά μέτρα πήρατε γι αυτούς, κάτι για το οποίο σας εγκαλέσαμε πολλές φορές: Παγώσατε την ηλεκτρονική κάρτα αναπηρίας συνδεδεμένη με τον ηλεκτρονικό φάκελο του ανάπηρου. Αφήσατε τα ΚΕΠΑ να αποψιλωθούν και δεν αυξήσατε τα παραρτήματά τους και τους γιατρούς των επιτροπών, αφήνοντας ακόμη και σήμερα, 43.000 αιτήσεις ανασφάλιστων και πολλαπλάσιες ασφαλισμένων να εκκρεμούν, με αποτέλεσμα να στερούνται τα επιδόματά τους. Καταργήσατε με το νόμο ΑΣΕΠ του 2021 το ποσοστό 10% των θέσεων στο δημόσιο που καταλάμβαναν οι ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας άνω του 50% με  ειδική μοριοδότηση βάσει νόμου του ΣΥΡΙΖΑ. Μειώσατε με αλχημείες το επίδομα αναδοχής ανάπηρων παιδιών. Ξεκινήσατε για επικοινωνιακούς λόγους το πιλοτικό πρόγραμμα του «Προσωπικού Βοηθού Αναπήρου»  που η εφαρμογή του καρκινοβατεί. Δεν αυξάνετε, σήμερα, με πληθωρισμό 12%, τα επιδόματα αναπηρίας που παρέμειναν καθηλωμένα λόγω των μνημονίων. Αγνοήσατε στην περίοδο της πανδημίας τις ανάγκες των αναπήρων και δεν τους προτεραιοποίησατε στους εμβολισμούς. Τα «θαυμαστά» ψηφιακά συστήματα του κ. Πιερρακάκη στέρησαν το περίφημο fuel pass από τους ανάπηρους ή γονείς αναπήρων κατόχους οχημάτων γιατί παρέβλεψε ότι εκ του νόμου δεν πληρώνουν  τέλη κυκλοφορίας. Κόβετε τα επιδόματα και χρεώνετε δεκάδες χιλιάδες ευρώ ως αχρεωστήτως καταβληθέντα σε ανάπηρα παιδιά που παίρνουν πενιχρή σύνταξη λόγω θανάτου των γονιών τους.»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ