Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.5 C
Athens

ΤΕΚΑ: Στους 50.000 οι ασφαλισμένοι του Ταμείου με «πλάτες» από τον Τουρισμό

Ο τουρισμός και η εποχική απασχόληση είναι η βασική αιτία που ξεπέρασαν τις 50.000 τον Ιούνιο, οι ασφαλισμένοι του νεοσύστατου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).

Ο στόχος που είχε τεθεί ήταν ότι έως το τέλος του 2022, θα μπορούσαν να ασφαλιστούν έως 60.000 στο Ταμείο. Είναι όμως τέτοια η μαζική εισροή νέων εγγραφών, που ήδη οι επιτελείς του ΤΕΚΑ αναθεωρούν προς τα πάνω την αρχική πρόβλεψη. Η νέα εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι θα φτάσουν τις 80.000 τα μέλη του Ταμείου, έως τα τέλη Δεκεμβρίου της τρέχουσας χρονιάς.

Το μεγάλο «άλμα» συντελέστηκε το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου. Όπως φαίνεται από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) που υποβάλλονται σε μηνιαία βάση, ξεχωριστά για τον καινούργιο Φορέα επικουρικής ασφάλισης, η αιτία αυτών των μαζικών προσλήψεων, άρα και ασφάλισης στο ΤΕΚΑ, είναι ο τουρισμός. Έστω και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, λόγω εποχικής απασχόλησης, διαπιστώθηκε απότομη αύξηση των ασφαλισμένων του Ταμείου. Αυτό σημαίνει ότι έγιναν στον κλάδο αθρόες προσλήψεις νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας. Όσο μάλιστα, η πορεία ανάπτυξης θα διατηρείται, τόσο εκφράζεται η εκτίμηση ότι θα συνεχιστεί αυτή η θετική πορεία.

Σημειώνεται ότι το ΤΕΚΑ δέχεται μόνο νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, από την 1.1.2022 και μετά. Ακόμα και αν κάποιοι εξ αυτών μετά από κάποιους μήνες, μείνουν άνεργοι, λόγω λήξης της εποχικής εργασίας τους, θα παραμείνουν ασφαλισμένοι στο Ταμείο. Όταν δηλαδή θα επιστρέψουν στην αγορά εργασίας, στην ίδια ή σε κάποια άλλη δουλειά, η ασφάλισή τους στο ΤΕΚΑ θα συνεχιστεί κανονικά.

Είναι τέτοια η μαζική προσέλευση ασφαλισμένων στο Ταμείο, που υπάρχουν σκέψεις για αναθεώρηση προς τα κάτω της ετήσιας δαπάνης, που είχε προβλεφθεί ώστε να προκύψει από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να καλυφθεί το κενό που δημιουργείται στην επικούρηση. Το αρχικό σενάριο ήθελε ότι για φέτος θα χρειαζόταν ένα ποσό της τάξης των 35 εκατ. ευρώ. Όμως, υπάρχει η εκτίμηση ότι τελικά, το ποσό αυτό θα είναι αισθητά μικρότερο. Άλλωστε, είχε αξιοποιηθεί αρχικά το χειρότερο από τα σενάρια που είχαν υπάρξει. Κάτι που όπως φαίνεται δεν πρόκειται να επαληθευτεί, αφού η πορεία του Ταμείου είναι πολύ καλύτερη από το αναμενόμενο.

Αξίζει να τονιστεί ότι το 95% των ασφαλισμένων του ΤΕΚΑ είναι μισθωτοί εργαζόμενοι. Άρα, καταβάλλουν εισφορά 6% τον μήνα υπέρ επικουρικής ασφάλισης (3% από τον εργοδότη και 3% από τον εργαζόμενο). Με δεδομένο ότι ο νέος κατώτατος μισθός βρίσκεται στα 713 ευρώ μικτά, προκύπτει ένα ασφάλιστρο της τάξης των 43 ευρώ το μήνα, γι’ αυτούς τους μισθωτούς ασφαλισμένους. Υπάρχει όμως και ένα 5%, που θεωρούνται μη μισθωτοί ελεύθεροι επαγγελματίες, κυρίως μηχανικοί και δικηγόροι. Σε αυτούς το ασφάλιστρο προκύπτει από την 1η ασφαλιστική κατηγορία, όπως έχει θεσμοθετηθεί με το «νόμο Βρούτση» (ν.4670/20) και είναι 42 ευρώ. Διαπιστώνεται συνεπώς απόλυτη ισορροπία και σε αυτό το πεδίο, για το ποσό που καταβάλλεται σε μηνιαία βάση ως ασφαλιστική εισφορά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ