Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
31.2 C
Athens

Χιλιάδες οφειλέτες ελεύθεροι επαγγελματίες χάνουν τη σύνταξή τους! – Καταγγελία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας

Η λάθος εφαρμογή μιας διάταξης νόμου σχετικά με τις οφειλές προς την Κοινωνική Ασφάλιση, είναι η αιτία που δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη χιλιάδες οφειλέτες ελεύθεροι επαγγελματίες! Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ) προέβη σε αυτή την καταγγελία, ζητώντας με επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, να παρέμβει για την αποκατάσταση μιας ακόμα αδικίας.

Ειδικότερα, όπως είναι γνωστό υπάρχει το όριο των 20.000 ευρώ ως οφειλή από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Εάν κάποιος υποψήφιος συνταξιούχος έχει υπερβεί το ανωτέρω όριο, τότε δεν παίρνει σύνταξη, μέχρι να εξοφλήσει το υπερβαίνων ποσό. Στη συνέχεια, το υπόλοιπο της οφειλής υπόκειται σε διαδικασία δόσεων, που παρακρατούνται από τη σύνταξη του οφειλέτη, μέχρι το μηδενισμό του χρέους.

Το ΒΕΑ όμως καταγγέλλει ότι το συγκεκριμένο ανώτατο όριο, που είναι η κύρια οφειλή μαζί με τέλη και προσαυξήσεις «πρακτικά δεν εφαρμόζεται. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, που εξετάζουν αιτήματα συνταξιοδότησης ασφαλισμένων του πρώην ΟΑΕΕ, δεν χορηγούν τη σύνταξη στους δικαιούχους, αν η κύρια οφειλή ξεπερνά το ποσό των 14.202 ευρώ, ακόμα και αν συνολικά το οφειλόμενο ποσό δεν ξεπερνά τις 20.000 ευρώ.
Σημειώνεται, ότι ποσό των 14.202 ευρώ είναι ίσο µε το 30πλάσιο του κατωτάτου ορίου συντάξεων γήρατος ΟΑΕΕ, δηλαδή ποσό εισφορών 30 х 473,40 = 14.202,00 ευρώ και το υπόλοιπο 5.798 ευρώ μέχρι τις 20.000 ευρώ πρέπει να είναι οι προσαυξήσεις.

Το ΒΕΑ τονίζει ότι, «σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, είναι απαραίτητο να υπάρξει παρέμβαση από την κυβέρνηση, με στόχο να σταματήσει ο διαχωρισμός της οφειλής σε κύρια και τόκους και να εφαρμόζεται συνολικά το όριο των 20.000 ευρώ.
Πρόκειται για παραβίαση εν προκειμένω, της ως άνω νομοθετικής πρόβλεψης και για αυθαίρετο και παράνομο αιφνιδιασμό των μελών μας, δικαιούχων σύνταξης, που βρίσκονται ξαφνικά εγκλωβισμένοι σε μία πρωτοφανή κατάσταση ένδειας και στέρησης κάθε εισοδήματος για την κάλυψη των ανελαστικών εξόδων επιβίωσής τους».

Το Β.Ε.Α ζητάει την παρέμβαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, να εφαρμοστεί το όριο των 20.000 ευρώ για το σύνολο της οφειλής, προκειμένου να επανεξετασθούν οι αιτήσεις χιλιάδων ελευθέρων επαγγελματιών που έχουν ήδη απορριφθεί, καθώς η κύρια οφειλή τους υπερέβη τις 14.202 ευρώ.
Η διοίκηση του Β.Ε.Α διαμαρτύρεται έντονα γι’ αυτή την παράνομη και αυθαίρετη απόφαση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ και επιμένει στην άμεση αποκατάσταση της νομιμότητας, ώστε να πάψει η ταλαιπωρία και ο αυθαίρετος αιφνιδιασμός των ελευθέρων επαγγελματιών».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ