Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
27.9 C
Athens

Χατζηδάκης: Παράταση καταβολής εισφορών που εκκρεμούν από την πρώτη περίοδο της πανδημίας

Παράταση αποφάσισε να δώσει η κυβέρνηση στην καταβολή των εισφορών που βρίσκονται σε εκκρεμότητα από την πρώτη περίοδο της πανδημίας. Η σχετική ανακοίνωση έγινε από το βήμα της Βουλής από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη. Η παράταση θα ισχύει έως το τέλος του έτους.

Το μέτρο επιδρά θετικά σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, για τους οποίους είχαν «παγώσει» πέρσι οι ασφαλιστικές εισφορές έως τις 30 Απριλίου 2021.

Ο κ. Χατζηδάκης, ανακοίνωσε ότι ειδικά γι’ αυτές τις εισφορές, η παράταση επεκτείνεται έως το τέλος του 2021. Παράλληλα εξήγγειλε ένα ειδικό πλαίσιο για την αποπληρωμή των οφειλών αυτών, που θα θεσμοθετηθεί με νομοθετική ρύθμιση. Θα δίνεται η επιλογή της αποπληρωμής με 24 άτοκες ή 48 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, με τη διαδικασία να εκκινεί την 01.01.2022.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Χατζηδάκη έχει ως εξής:

«Εδώ και ένα χρόνο στηρίξαμε και στηρίζουμε τους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση της πανδημίας και του εγκλεισμού που βιώνουμε όλοι. Και τα μέτρα τα οποία λαμβάνουμε, αναπροσαρμόζονται ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και τις ανάγκες που αυτή δημιουργεί.

Για το λόγο αυτό, οι ασφαλιστικές εισφορές, για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίες αφορούσαν στην πρώτη περίοδο της καραντίνας και για τις οποίες είχε δοθεί παράταση πληρωμής μέχρι τις 30 Απριλίου 2021, παρατείνονται εκ νέου μέχρι και 31/12/2021. Ταυτόχρονα, με νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει σύντομα στη Βουλή ορίζουμε ένα ειδικό πλαίσιο αποπληρωμής αυτών των οφειλών με επιλογή μεταξύ 24 άτοκων δόσεων ή 48 δόσεων με επιτόκιο 2,5% και έναρξη καταβολής των δόσεων από 1.1.2022.

Με αυτό το σχήμα ευθυγραμμιζόμαστε και με τις ρυθμίσεις φορολογικών οφειλών στις οποίες προχωρά το Υπουργείου Οικονομικών, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προστασίας για επιχειρήσεις και φυσικά για τους εργαζόμενούς τους. Διότι κερδισμένοι βγαίνουν εμμέσως πλην σαφώς και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Ως προς τις ήδη ρυθμισμένες οφειλές επιχειρήσεων, συνεχίζουμε να δίνουμε μηνιαίες παρατάσεις στην καταβολή τους. Η απόφαση για την παράταση των οφειλών Ιανουαρίου θα δημοσιευτεί άμεσα σε ΦΕΚ, ενώ προχωράμε και σε αντίστοιχη απόφαση για τον Φεβρουάριο με τους ίδιους πληττόμενους ΚΑΔ του Ιανουαρίου.

Στόχος όλων αυτών των μέτρων είναι να αντιμετωπίσουμε όσο περισσότερο γίνεται τις συνέπειες τις πανδημίας ώστε εργαζόμενοι και επιχειρήσεις να περάσουμε στην επόμενη μέρα με όσο πιο ομαλό τρόπο γίνεται. Είναι άλλο ένα μέτρο της κυβέρνησης στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, που ανακουφίζει τόσο τις επιχειρήσεις όσο τους εργαζόμενους».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ