Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024
18.9 C
Athens

Χαμηλές συντάξεις και ακρίβεια βγάζουν ξανά στους δρόμους τους συνταξιούχους

Ξανά στους δρόμους βγαίνουν οι συνταξιούχοι, αντιδρώντας, μεταξύ άλλων, στις χαμηλές συντάξεις και στον υψηλό πληθωρισμό, που έχει οδηγήσει στην ανέχεια, χιλιάδες εξ αυτών. Στις 10 το πρωί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) καλεί σε Παναττική συγκέντρωση μπροστά από το υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) και στη συνέχεια, θα ακολουθήσει πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι συνταξιούχοι ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα σταματήσουν αν δεν δικαιωθούν, αν δεν δοθούν λύσεις και δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους. Σε σχετική ανακοίνωση, επισημαίνουν την «φοβερή ακρίβεια στα προϊόντα και στην ενέργεια, που εξαφάνισε τις συντάξεις μας, τις φοβερές ελλείψεις σε προσωπικό στην Δημόσια Υγεία, στον ΕΦΚΑ και σε νευραλγικούς τομείς για την ασφάλεια της ζωής μας.» Χαρακτηρίζουν «καταστροφική» την πολιτική της Κυβέρνησης «με την παράδοση του νερού στα νύχια των ομίλων, για να λέμε σε λίγο το νερό, νεράκι.  Σε αυτές τις πολιτικές, πέραν των άλλων, βρίσκονται και οι αιτίες για το πρόσφατο εγκληματικό δυστύχημα των δύο τρένων που στοίχισε την ζωή σε 57 ανθρώπους και τον τραυματισμό δεκάδων.»

«Συνεχίζουμε γιατί δεν μπορούμε να ανεχθούμε την κοροϊδία των λεγόμενων «αυξήσεων», των επιδομάτων, τα διάφορα τρύπια καλάθια μετά τις καθημερινές αυξήσεις και τον σφαγιασμό των δικαιωμάτων μας, που δεχόμαστε τα τελευταία δέκα τρία χρόνια, κατά τα οποία κατάντησαν τις συντάξεις μας προνοιακά βοηθήματα. Γιατί απαιτούμε όλα όσα έχουμε πληρώσει με την δουλειά μας και δεν είναι χάρισμα κανενός.»

Τα αιτήματα των συνταξιούχων είναι τα εξής:

  • Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις στο ύψος του πληθωρισμού και κατώτερη σύνταξη στο 80% του κατώτερου μισθού.
  • Καταβολή της 13ης και 14ης σύνταξης και ιδίως του Δώρου του Πάσχα.
  • Άμεση καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα.
  • Ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους.
  • Οι συντάξεις χηρείας να καταβάλλονται όλες (παλιές και νέες) με τη νομοθετική ρύθμιση του 2019. Σε καμία περίπτωση κάτω από την Εθνικής Σύνταξη.
  • Πρόσληψη προσωπικού ιατρικού-νοσηλευτικού στις μονάδες υγείας και στον ΕΦΚΑ.
  • Απαιτούμε να αποδοθούν τώρα στις δικαιούχες συνταξιουχικές οργανώσεις οι οικιοθελώς παρακρατημένες εισφορές για τις λειτουργικές ανάγκες τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4387/16 άρθρο 102, όπως αυτό τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του νόμου 4611/19. Τα χρήματα αυτά παρακρατούνται παράνομα από τον Υπουργό Εργασίας και παρά την ρητή δέσμευση του πρωθυπουργού στις 14/10/2022 ότι αυτά σύντομα θα δοθούν, ακόμη περιμένουμε…

Η ΣΕΑ στέλνει θερμό  αγωνιστικό χαιρετισμό στους Γάλλους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους στον μαζικό μαχητικό τους αγώνα ενάντια στην αύξηση  των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση.

Την κινητοποίηση πραγματοποιούν από κοινού οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Δημοσίου – ΟΑΕΕ – ΙΚΑ – ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ – ΠΕΣ ΝΑΤ – ΠΣΣ Δικηγόρων – ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ και ΕΣΤΑΜΕΔΕ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ