Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου, 2024
28.8 C
Athens

Φρένο του ΣτΕ στο συνδικαλιστικό μητρώο του «νόμου Χατζηδάκη»

Προσβολή για τον πυρήνα της συνδικαλιστικής ελευθερίας χαρακτηρίζει το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας την λειτουργία του Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Εργοδοτών που εμπεριέχεται σε ξεχωριστή διάταξη στον «νόμο Χατζηδάκη» (ν.4808/21).

Οι  ανώτατοι δικαστές αποφάνθηκαν ότι το συγκεκριμένο Μητρώο είναι αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Επίσης, αντίκειται και στο συνδικαλιστικό νόμο και λόγω της σπουδαιότητας  του θέματος παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Στο ΣτΕ, ενάντια στην λειτουργία του συγκεκριμένου μητρώου, που έπρεπε να έχει τεθεί σε ισχύ από την 1.1.22, είχαν προσφύγει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθηνών, η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ) και το Σωματείο Εργαζομένων ACS- Ταχυδρομικές Υπηρεσίες. Το ΓΕΜΗΣΟΕ αποτέλεσε βασική μεταρρύθμιση του «νόμου Χατζηδάκη», που ακόμα παραμένει ανενεργή.

Ωστόσο, όπως έκρινε το ΣτΕ, «η προαγωγή  δημοσίου συμφέροντος σκοπών δεν πρέπει να επιδιώκεται με νομοθετικές ρυθμίσεις  που καταλήγουν να προσβάλλουν τον πυρήνα της συνδικαλιστικής  ελευθερίας ή συνεπάγονται περιορισμούς της εν λόγω ελευθερίας κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας ή επιφέρουν παράνομη προσβολή άλλων προστατευτέων από το Σύνταγμα ή και το Ενωσιακό Δίκαιο δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού».

Υπενθυμίζεται ότι η λειτουργία του Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Εργοδοτών, δημιουργήθηκε στο πλαίσιο που θέσπισε ο νόμος 4808/2021 για την προστασία της εργασίας και εξειδικεύθηκε με την υπ΄  αριθμ. 62599/26.8.2021 απόφαση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.

Όλα αυτά, στον απόηχο της χθεσινή, επιτυχημένης κατά γενική ομολογία, 24άωρης απεργίας που πραγματοποίησαν τα συνδικάτα, αντιδρώντας στην ακρίβεια και στους καθηλωμένους μισθούς.

Απαντώντας το υπουργείο Εργασίας στην απόφαση του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ για το ΓΕΜΗΣΟΕ, εκτιμά «δεν θίγει τον νέο θεσμό στον πυρήνα του». Στην Σταδίου 29, παρά την κριτική που έχει ασκηθεί όλο αυτό το διάστημα για την συγκεκριμένη διάταξη, επιμένουν ότι πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που «προάγει την διαφάνεια και την δημοκρατική λειτουργία στον συνδικαλισμό».

Για «ηχηρό ράπισμα στον αντεργατικό νόμο του Χατζηδάκη», κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ