Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
23.7 C
Athens

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τα συνδικάτα – Μαζική συμμετοχή στην Γενική Απεργία

Θετικό αποτύπωμα άφησε η χθεσινή συμμετοχή των πολιτών στην 24άωρη Γενική Απεργία σε δημόσιο και σε ιδιωτικό τομέα, που διοργάνωσαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Έτσι, τα συνδικάτα εμφανίζονται αποφασισμένα να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους, εκφράζοντας έτσι την δυσαρέσκεια που επικρατεί σε μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, για τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση, ώστε να αντιμετωπίσει την ακρίβεια. Είναι πλέον καθολικό το αίτημα για ουσιαστική αύξηση των μισθών που θα βοηθήσει ώστε να περιοριστεί κάπως η επιβάρυνση στα ελληνικά νοικοκυριά από την αύξηση στις τιμές των προϊόντων.

Όπως επισημαίνουν κορυφαία συνδικαλιστικά στελέχη , σταθερό διακύβευμα αποτελεί η συνολική αλλαγή του εργασιακού πλαισίου στην χώρα, το οποίο σε συνάρτηση με την πρόσφατη κρίση τιμών, δημιουργεί συνθήκες ραγδαίας φτωχοποίησης των εργαζομένων.

Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου, ο οποίος επισήμανε την επιτακτική ανάγκη «να αποκατασταθεί πλήρως το εργατικό συλλογικό δίκαιο, γιατί είναι η μόνη οδός προστασίας των μισθωτών».

Ενδεικτική των προθέσεων των συνδικάτων, για το επόμενο χρονικό διάστημα είναι η τοποθέτηση του ΠΑΜΕ ότι «η γενική απεργία είναι μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα. Μήνυμα ξεσηκωμού σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε περιοχή».

Παράλληλα, σε «κόκκινο πανί» για τα συνδικάτα, έχουν μετατραπεί οι νομοθετικές παρεμβάσεις σχετικά με τους όρους πραγματοποίησης απεργιακής κινητοποίησης και την καταγραφή των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο ηλεκτρονικό μητρώο (ΓΕΜΗΣΟΕ).

Για το πρώτο ζήτημα, οι συνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι οι όροι που έχουν τεθεί οδηγούν σε «απεργιοδικεία» με στόχο την αντιμετώπιση των εργατικών αντιδράσεων.

Για το δεύτερο θέμα, τα συνδικάτα, με αφορμή την απόφαση του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ, η οποία θέτει θέμα συνταγματικότητας της επίμαχης ρύθμισης, δηλώνουν ότι πρόκειται για «ηλεκτρονικό φακέλωμα» των συνδικαλιζομένων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ