Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
29.1 C
Athens

«Φιάσκο» με τα αναδρομικά: Το ΕΝΔΙΣΥ ετοιμάζει μήνυση – Οι δικαιολογίες του ΕΦΚΑ

Σε δεινή θέση βρέθηκε το υπουργείο Εργασίας, αλλά και ο ΕΦΚΑ, λόγω των αναδρομικών. Το γεγονός ότι ήταν ελάχιστοι, μόλις 133.692, οι «τυχεροί» που έλαβαν κάποια πολύ μικρά ποσά στην πλειονότητά τους, ως αναδρομικά, έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) με παρέμβασή του, υπογραμμίζει για ακόμα μια φορά ότι σε 600.000 περιπτώσεις υπήρξε λάθος ήδη από τον πρώτο επανυπολογισμό του 2019, με συνέπεια μετά από αναμονή δύο ετών, να καταβληθούν «ψίχουλα» ως αναδρομικά.

Με αυτά τα δεδομένα, το ΕΝΔΙΣΥ γνωστοποίησε ότι θα καταθέσει εντός των ημερών μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων, μόλις το 8% των δικαιούχων έλαβε αναδρομικά. Μάλιστα, κατά μέσο όρο, οι αυξήσεις που δόθηκαν δεν ξεπερνούν τα… 8 ευρώ τον μήνα.

Αν ο αρχικός επανυπολογισμός γινόταν σωστά, υπογραμμίζουν, θα ξεπερνούσε το 40% των παλαιών συνταξιούχων, που θα λάμβανε αύξηση και αναδρομικά.

Διευκρινίσεις από τον ΕΦΚΑ

Από την πλευρά του, ο ΕΦΚΑ διευκρινίζει ότι, για να λάβει ένας συνταξιούχος αναδρομικά και αυξήσεις θα έπρεπε να πληροί σωρρευτικά τρεις βασικές προϋποθέσεις:

– Να έχει περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης,

– Να έχει συνταξιοδοτηθεί πριν από τον Μάιο του 2016. Υπενθυμίζεται ότι όσοι είχαν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης μετά τον Μάιο 2016 έχουν ήδη λάβει αναδρομικά. Από αυτή την κατηγορία των «νέων» συνταξιούχων, υπάρχουν ακόμα 29.000 περιπτώσεις που εκκρεμούν θα έχουν πληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου.

– Να διατηρεί μικρή ή μηδενική προσωπική διαφορά (ν. 4387/2016- νόμος Κατρούγκαλου)

Από ένα πλήθος 1,8 εκατομμυρίων συνταξιούχων προκύπτει πως και τις τρεις προϋποθέσεις σωρευτικά καλύπτουν οι 133.692 εξ αυτών, δηλαδή μόλις το 7,42% του συνόλου. Αυτοί είναι που θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους μέχρι σήμερα το απόγευμα καθώς και μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις τους από τα τέλη Οκτωβρίου.

Ο μέσος όρος αναδρομικών κυμαίνεται στα 195 ευρώ, ενώ έχει πραγματοποιηθεί 20% παρακράτηση φόρου.

Με βάση τον νόμο, η πληρωμή των αυξήσεων για τους παραπάνω συνταξιούχους θα πραγματοποιηθεί σε πέντε ετήσιες δόσεις. Οι πρώτες δυο δόσεις (που αφορούν το 2020 και το 2021) θα ενσωματωθούν στις συντάξεις τους στο τέλος Οκτωβρίου (συντάξεις Νοεμβρίου). Θα ακολουθήσουν άλλες 3 αυξήσεις.

Ο νόμος προβλέπει ότι για να μπορούν οι συνταξιούχοι να λάβουν αυξήσεις και αναδρομικά, θα πρέπει πρώτα να έχουν υπερκαλύψει την προσωπική τους διαφορά.

Εντοπίστηκαν 754.000 συνταξιούχοι με αίτηση πριν από τον Μάιο του 2016 και με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης. Από αυτούς, οι 520.000 διατηρούσαν μεγάλη προσωπική διαφορά και για αυτό δεν θα λάβουν αναδρομικά.

Υπενθυμίζεται πως η προσωπική διαφορά είναι η έμμεση λογιστική μείωση που έγινε στο ανταποδοτικό κομμάτι των περισσότερων συντάξεων όταν αυτές επανυπολογίστηκαν με τα ποσοστά του ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου). Όσο μεγαλύτερη ήταν η προσωπική διαφορά που καθορίστηκε από τον ν. 4387/2016 άλλο τόσο «ροκανίστηκε» και το ποσό των αναδρομικών και των αυξήσεων που προέκυψαν από τον ν. 4670/2020 (νόμος Βρούτση). Οι συνταξιούχοι με μεγάλη προσωπική διαφορά δεν θα πληρωθούν αυξήσεις και αναδρομικά, καθώς με αυτά καλύφθηκε ένα μέρος από την προσωπική τους διαφορά.

Ωστόσο, όταν υπάρξουν μελλοντικές αυξήσεις στις συντάξεις, ένα σημαντικό κομμάτι από αυτούς θα υπερκαλύψουν την προσωπική διαφορά και θα δουν και εκείνοι με την σειρά τους μόνιμες και πραγματικές αυξήσεις.

Επίσης, υπάρχει ένα πλήθος 215.000 συνταξιούχων προ του Μάιου 2016 όπου ο επανυπολογισμός των συντάξεών τους δεν έχει ολοκληρωθεί. Κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους. Πρόκειται για εξαιρετικά σύνθετες περιπτώσεις που χρίζουν περαιτέρω επεξεργασίας. Από αυτούς υπολογίζεται πως μόνο οι 40.000-50.000 τελικά θα πληρωθούν αναδρομικά καθώς θα πληρούν και τις τρεις παραπάνω προϋποθέσεις.

Πλατφόρμα για τα αναδρομικά

Από την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου οι συνταξιούχοι θα μπορούν να έχουν άμεση και προσωποποιημένη ενημέρωση μέσα από την ειδική πλατφόρμα που θα τεθεί σε λειτουργία στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr:

Α) Σχετικά με την εκκαθάριση των αναδρομικών τους.

Β) Σε ποιους η καταβολή των αναδρομικών βρίσκεται ακόμη υπο επεξεργασία.

Γ) Αν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός χωρίς να προκύπτουν αναδρομικά για τους ίδιους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ