Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
21.2 C
Athens

Κοινωνική προστασία: Ο… σπινθήρας για νέα κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

Άλλο ένα επεισόδιο στις ατελείωτες κόντρες ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, προστέθηκε με αφορμή το σχέδιο νόμου για την κοινωνική προστασία. Ένα σχέδιο που βρίσκεται στην αρμόδια επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και προκαλεί αντιπαραθέσεις, για μια σειρά από παρεμβάσεις που προωθούνται σε αυτό.

Ξεχωρίζουν ασφαλώς οι διαφωνίες που υπάρχουν τόσο σε σχέση με την εφαρμογή του μοντέλου του «προσωπικού βοηθού» για τα Άτομα με Αναπηρία, όσο και για τις «Νταντάδες της γειτονιάς». Πιο αναλυτικά:

  • Για τον προσωπικό βοηθό, η κριτική που ασκείται από την αναπληρώτρια τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, Θεανώ Φωτίου, είναι ότι θα πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα. Η καθολική του εφαρμογή δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από το 2025. Σε πρώτη φάση, θα καλυφθούν έως 2.000 ανάπηροι και όχι όλοι. Μάλιστα, η κυβέρνηση κάνει λόγο μέχρι και για «τρίτο πάροχο» στις υπηρεσίες του προσωπικού βοηθού. Ένα μέτρο που «θυμίζει» τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και τα προβλήματα που προκάλεσαν πολύ πρόσφατα, σε χιλιάδες εργαζόμενους…
  • Για τις «νταντάδες της γειτονιάς», η κριτική που γίνεται, εστιάζεται στο γεγονός ότι δημιουργούνται βρέφη, άρα και οικογένειες, δύο ταχυτήτων: Όσα θα τα αναλαμβάνουν οι «νταντάδες…» θα κοστίζουν πιο φτηνά. Αντίθετα, εκείνα που θα μπορούν να ενσωματώνονται σε βρεφονηπιακούς σταθμούς,  θα στοιχίζουν πιο… ακριβά!
  • Το πρόγραμμα «ΚΥΨΕΛΗ», που το υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι θα μπορέσει να συνδράμει στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των παιδιών που φιλοξενούνται σε παιδικούς σταθμούς, υπέστη σχεδόν καθολική απόρριψη! Συγκεκριμένα, εξέφρασαν αρνητική άποψη τα Τμήματα Παιδικής Αγωγής τριών Πανεπιστημίων, αλλά και οι βρεφονηπιαγωγοί. Οι χαρακτηρισμοί που του αποδόθηκαν ήταν «αντίθετο με το συμφέρον των παιδιών», «βλαπτικό», «άσχετο με την ελληνική πραγματικότητα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ