Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024
27.6 C
Athens

Υπ. Εργασίας: Την Παρασκευή πληρώνονται οι… ξεχασμένοι των 534 ευρώ

Άλλη μία καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, προγραμματίζει το οικονομικό επιτελείο για την ερχόμενη Παρασκευή. Στις 26 Ιουνίου, λοιπόν, αναμένεται να καταβληθούν σε περίπου 7.000 δικαιούχους τα ποσά που τους αναλογούν για την περίοδο που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης, τον Μάιο. Ποσά που στο ανώτερο επίπεδο θα φτάσουν έως τα 534 ευρώ, εάν η διάρκεια της αναστολής κάλυψε το σύνολο του μήνα.

Πρόκειται για περιπτώσεις εργαζόμενων – δικαιούχων, οι οποίοι έπρεπε να είχαν λάβει το συγκεκριμένο βοήθημα, ήδη από την περασμένη Δευτέρα, 15 Ιουνίου. Ένα λάθος όμως του συστήματος καταγραφής των αιτήσεων, είχε ως αποτέλεσμα από το περίπου μισό εκατομμύριο εργαζομένων που είχε προγραμματιστεί να λάβουν την εν λόγω επιδότηση, να «βγουν εκτός διαδικασίας» περίπου 7.000 δικαιούχοι. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας,  εντόπισαν άμεσα το πρόβλημα, πραγματοποίησαν τις απαραίτητες διασταυρώσεις στοιχείων και τώρα, την Παρασκευή, θα δώσουν τα σχετικά ποσά στους δικαιούχους.

Υπάρχουν όμως και άλλοι περίπου 16.000 εργαζόμενοι που επίσης δεν έχουν λάβει την αποζημίωση ειδικού σκοπού, αν και την δικαιούνται, ολόκληρη ή μέρος αυτής. Προέρχονται από επιχειρήσεις όμως, τα λογιστήρια των οποίων έκαναν λάθος στη διαδικασία καταχώρησης. Τα περισσότερα από τα λάθη αυτά, αφορούσαν την ακριβή ημερομηνία έναρξης της β’ φάσης της αναστολής σύμβασης. Υπενθυμίζεται ότι η α’ φάση θεωρητικά, είχε ξεκινήσει στις 15 Μαρτίου και είχε διάρκεια 45 ημερών. Οι εργοδότες είχαν δικαίωμα να εντάξουν όλους ή μέρος των εργαζομένων που επιθυμούσαν, σε αυτή τη διαδικασία, σταδιακά έως τις 20 Απριλίου. Αυτή η… ελαστικότητα ως προς την υποβολή της αίτησης, άλλαξε την ημερομηνία έναρξης της β’ φάσης για κάποιους εργαζόμενους όπως είναι λογικό. Για παράδειγμα ένας εργαζόμενος που τέθηκε σε αναστολή σύμβασης στις 15 Μαρτίου, παρέμεινε σε αυτή την κατάσταση έως τα τέλη Απριλίου. Άρα, η β’ φάση της διαδικασίας είχε εκκίνηση την 1η Μαΐου. Ένας εργαζόμενος όμως που μπήκε σε καθεστώς αναστολής σύμβασης δέκα μέρες αργότερα, δηλαδή στις 25 Μαρτίου, τότε παρέμεινε έτσι, έως τις 10 Μαΐου. Άρα η β’ φάση γι’ αυτόν τον εργαζόμενο, έχει ως αφετηρία της την 11η Μαΐου.

Σε αρκετές τέτοιες περιπτώσεις, τα λογιστήρια έκαναν λάθος στις ημερομηνίες. Έτσι, έμειναν περίπου 16.000 εργαζόμενοι χωρίς να μπορούν να λάβουν το β’ σκέλος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Τα λάθη αυτά εντοπίστηκαν και το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται να θέσει άμεσα σε επαναλειτουργία την ειδική πλατφόρμα του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη». Εκεί, θα μπορούν κατ’ εξαίρεση να υποβάλλουν εκ νέου τις αιτήσεις τους οι εργοδότες, ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, οι εργαζόμενοι. Η ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί αυτή η νέα καταβολή θα οριστεί εκ νέου, εντός Ιουλίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ