Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
26.6 C
Athens

Με υποχρεωτικά self test η επανεκκίνηση της εστίασης

Μετά από έξι μήνες «λουκέτου» λόγω καραντίνας, η εστίαση πραγματοποιεί σήμερα, Δευτέρα 3 Μαΐου, μια κρίσιμη επανεκκίνηση. Κρίσιμη, όχι μόνο για υγειονομικούς λόγους, αφού η πανδημία καλά κρατεί, αλλά και για οικονομικούς λόγους, αφού θα κριθεί εν πολλοίς, η βιωσιμότητα χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στο υγειονομικό πεδίο όμως, η επαναλειτουργία της εστίασης, συνοδεύεται από υποχρεωτικό self test για εργοδότες και για εργαζόμενους, που θα έχουν φυσική παρουσία στους χώρους εργασίας.

Το τεστ θα πρέπει να διενεργείται το νωρίτερο ένα 24ωρο πριν από τη μετάβαση στο χώρο εργασίας, του εργαζόμενου και του εργοδότη.

Οι επαγγελματικοί κλάδοι που αφορά το υποχρεωτικό τεστ είναι οχτώ:

Εστίαση, λιανεμπόριο, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων και σχολές οδηγών.

Υπενθυμίζεται ότι είχε δοθεί μεταβατική περίοδος έως και χθες, Κυριακή 2 Μαΐου, για το σκέλος της επιβολής κυρώσεων. Πλέον η περίοδος αυτή έληξε και οι παραβάτες θα υπόκεινται σε πρόστιμο. Ειδικά οι εργοδότες κινδυνεύουν με πρόστιμο από 300 – 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Η προμήθεια των τεστ γίνεται δωρεάν από τα φαρμακεία με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε άλλο έγγραφο ταυτοποίησης και το αποτέλεσμα δηλώνεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Στην περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος δεν δήλωσε το αποτέλεσμα του self test που υποβλήθηκε, ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να τον απασχολήσει. Το ίδιο φυσικά ισχύει και στην περίπτωση που υπάρξει θετικό self test.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να μην δεχθεί την παροχή εργασίας. Επίσης, μέχρι ο εργαζόμενος να συμμορφωθεί ως προς την υποχρέωσή του και να πραγματοποιήσει self test, ο εργοδότης δεν είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει τις συμφωνημένες αποδοχές. Πρέπει όμως να έχει ενημερώσει τους εργαζομένους για τις υποχρεώσεις τους και τις συνέπειες που θα έχουν αν δεν τις τηρήσουν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ