Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
29.1 C
Athens

ΤΕΚΑ: Πώς θα αποδίδονται οι εισφορές στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης

Απευθείας από τον ΕΦΚΑ θα εισπράττονται οι εισφορές προς το νεοσύστατο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ). Οι εργοδότες που απασχολούν νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και τους ασφαλίζουν στο ΤΕΚΑ θα λαμβάνουν ενιαίο αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας από τον Φορέα.

Σε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), ξεκαθαρίζεται ότι στον εργοδότη, εάν δεν ζητάει ασφαλιστική ενημερότητα, θα αποδίδεται πλήρες αποδεικτικό για τις εισφορές τόσο προς τον ΕΦΚΑ για κύρια σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όσο και προς το ΤΕΚΑ για επικουρική σύνταξη. Εάν ο εργοδότης έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές, τότε θα υπάρχει σχετική διευκρίνηση στην βεβαίωση οφειλής, αλλά και στο ενημερωτικό σημείωμα, που θα χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Στην περίπτωση που θα καταβάλλονται στο ΚΕΑΟ ποσά από εργοδότες για να καλυφθούν οι όποιες ληξιπρόθεσμες οφειλές,  η ΚΥΑ ορίζει ότι θα εισπράττονται κατά προτεραιότητα οι οφειλές προς το ΤΕΚΑ.

Σε κάθε περίπτωση, μιας και το Ταμείο είναι μόλις στον 8ο μήνα λειτουργίας του, αποτελεί εξαιρετικής σημασίας η δήλωση, αλλά και η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών. Ο ΕΦΚΑ θα αναλάβει μέσω του δικού του εισπρακτικού μηχανισμού, την εισροή των εσόδων για λογαριασμό του ΤΕΚΑ. Είναι σημαντικό να λειτουργήσει η νέα διαδικασία, σε συνδυασμό με την υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ), που έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά και σε σχέση με τους μη μισθωτούς.

Στην περίπτωση που εντοπιστούν εργοδότες να έχουν καταβάλλει τις εισφορές που οφείλουν όχι στον ΕΦΚΑ,  αλλά απευθείας στο ΤΕΚΑ, θα δοθεί στο εξής η δυνατότητα για να μπορούν να προβούν σε διαδικασία συμψηφισμού. Θα υπάρξει ειδική εφαρμογή που θα ενεργοποιηθεί για τον σκοπό αυτό, κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το αργότερο  μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου.

Άλλωστε, είναι τέτοια η αύξηση των ασφαλισμένων του ΤΕΚΑ, που οι εξελίξεις πρέπει  να επιταχυνθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως έχει αποκαλύψει η «Ν», μετά από έξι μήνες λειτουργίας το Ταμείο ξεπέρασε τους 51.000 ασφαλισμένους, δηλαδή και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.  Συνολικά, υπερέβησαν τους 31.000 οι εργοδότες που προέβησαν σε προσλήψεις νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας, άρα έπρεπε να τους ασφαλίσουν το ΤΕΚΑ.

Έτσι, σχεδόν έχει καλυφθεί ο στόχος που είχε τεθεί για όλο το 2022 και ήταν να προκύψουν 60.000 ασφαλισμένοι κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του Ταμείου. Γι’ αυτό άλλωστε, από το υπουργείο Εργασίας, έχει εκφραστεί η πεποίθηση ότι τελικά, θα καταστεί εφικτό να προκύψουν το λιγότερο 80.000 ασφαλισμένοι μέχρι την 31η Δεκεμβρίου της τρέχουσας χρονιάς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ