Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024
16.4 C
Athens

ΤΕΚΑ: Ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή ΑΠΔ – Όλη η διαδικασία

Σε ισχύ τέθηκε από χθες, Τρίτη 22 Μαρτίου, η διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ), που αφορούν όσους ασφαλίζονται στο νεοσύστατο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ). Παρέχεται το περιθώριο στις επιχειρήσεις να υποβάλλουν εμπρόθεσμα και με ηλεκτρονικό τρόπο τις ΑΠΔ τους, μέχρι και τις 8 Απριλίου, για την μισθολογική περίοδο του Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους. Είναι οι πρώτες ΑΠΔ που θα υποβληθούν στο νέο Ταμείο και η διαδικασία αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που έχουν πραγματοποιήσει προσλήψεις νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας, από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μετά. Με τον τρόπο αυτό, ξεκινά και επίσημα, η ένταξη αυτών των νεοπροσλαμβανόμενων στην επικουρική ασφάλιση του νεοσύστατου ΤΕΚΑ.

Η υποβολή της ΑΠΔ ΤΕΚΑ πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, μέσω της εφαρμογής «Ηλεκτρονική Υποβολή ΑΠΔ ΤΕΚΑ», με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης που αποδίδονται στους εργοδότες κατά την πιστοποίησή τους στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για Εργοδότες του e-ΕΦΚΑ.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη gov.gr, επιλέγοντας το μενού «Επιχειρηματική Δραστηριότητα» και στη συνέχεια «Απασχόληση Προσωπικού», καθώς και από την ιστοσελίδα του Ταμείου teka.gov.gr, επιλέγοντας το μενού «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες».

Οι ΑΠΔ ΤΕΚΑ μισθολογικής περιόδου Ιανουαρίου 2022, για να θεωρηθούν εμπρόθεσμες, πρέπει να υποβληθούν, αλλά και να εξοφληθούν έως την Παρασκευή 08/04. Ιδιαίτερη προσοχή εφίσταται στην καταβολή των εισφορών υπέρ ΤΕΚΑ μέσω της νέας Ταυτότητας Πληρωμής Τρεχουσών Εισφορών (ΤΠΤΕ ΤΕΚΑ).

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η υποβολή της ΑΠΔ ΤΕΚΑ πρέπει να έπεται της υποβολής της ΑΠΔ ή της ΑΠΔ Δημοσίου του e-ΕΦΚΑ.

Υπαγόμενα πρόσωπα

Υπενθυμίζεται ότι στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ υπάγονται υποχρεωτικά από 1.1.2022 όλα τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν για πρώτη φορά ασφαλιστέα εργασία, ή απασχόληση, ή αποκτούν ασφαλιστέα ιδιότητα, για την οποία έως την ημερομηνία αυτή θα υπήρχε υποχρέωση υπαγωγής στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ.

Οι εργοδότες μπορούν να ελέγξουν αν ο εργαζόμενος υπάγεται στο ΤΕΚΑ μέσω της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Επιβεβαίωσης Υπαγωγής ΤΕΚΑ. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ, των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΤΕΚΑ και μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr. Για τη χρήση της είναι απαραίτητος ο κωδικός ΑΠΔ Εργοδότη και ο ΑΜΚΑ του εργαζόμενου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ