Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
26.3 C
Athens

Τα αναδρομικά των συνταξιούχων μπλοκάρουν τα δικαστήρια – Χιλιάδες υποθέσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα

Αναδρομικά ποσά για περικοπές που κρίθηκαν παράνομες από το Συμβούλιο της Επικρατείας (Στε). Απόδοση τόκων για επιστροφές συντάξεων που καταβλήθηκαν άτοκα. Επανυπολογισμός συντάξεων με λάθη. Αυτές είναι οι πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις από τις χιλιάδες υποθέσεις συνταξιούχων, που ενώ διεκδικούν ποσά ακόμα και από το 2015, παραμένουν σε εκκρεμότητα στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας!

Αποτέλεσμα είναι να παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση στην απόδοση της δικαιοσύνης, όχι μονάχα για τους συνταξιούχους, αλλά και για χιλιάδες πολίτες με μη ασφαλιστικές υποθέσεις. Μόνο στο διοικητικό πρωτοδικείο Αθηνών, οι υποθέσεις κατά του ΕΦΚΑ για τέτοιες διεκδικήσεις ανέρχονται σε 4.000, με το υπουργείο Δικαιοσύνης να εκτιμά πως αφορούν το 80% του συνόλου των πινακίων και προκαλούν συμφόρηση στη διαδικασία  απονομής της Δικαιοσύνης. Ήδη, τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας  μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, του υπουργού Εργασίας  Άδωνι Γεωργιάδης και τον υφυπουργό Βασίλη Σπανάκη, με την συμμετοχή της Προέδρου  του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών Μαρίνας – Αγγελικής Σούπου και του Αντιπροέδρου  του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Χαράλαμπου Μπρισκόλα, παρουσία και του διοικητή του ΕΦΚΑ Αλέξανδρου Βαρβέρη.

Εκεί, αποφασίστηκε  να εκπονηθεί ένα σχέδιο άμεσης απεμπλοκής περισσότερων των 4.000 εκκρεμών υποθέσεων που αφορούν τον e-ΕΦΚΑ στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, ώστε να  επιταχυνθεί η απονομή της Δικαιοσύνης.

Όπως επισημαίνει ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης η αποσυμφόρηση των διοικητικών δικαστηρίων από τις δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις του e-ΕΦΚΑ, που αφορούν χιλιάδες συνταξιούχους για τα αναδρομικά είναι πολύ σημαντικό θέμα, που μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε δικαστικά είτε με μια νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Για το θέμα άλλωστε, ο κ. Αποστολίδης έχει αποστείλει επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς.

Αναλυτικά, οι εκκρεμότητες αφορούν υποθέσεις για περικοπές παροχών, κυρίως συντάξεων, από μνημονιακούς νόμους. Αυτές βέβαια που όλοι, βάσει των αποφάσεων του ΣτΕ θεωρούν ότι πρέπει και θα δικαιωθούν, είναι οι προσφυγές 350.000 συνταξιούχων, ατομικές ή ομαδικές που έχουν υποβληθεί στα πρωτοδικεία της χώρας, πριν από τον Ιούλιο του 2020 και αφορούν αναδρομικά ποσά επικουρικών και δώρων για το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016.  Ήδη, άλλωστε, με σημαντική καθυστέρηση, εκδίδονται αποφάσεις που τους δικαιώνουν και μάλιστα ορίζουν πως πρέπει να λάβουν (εντόκως)  ποσά που μπορεί να ξεκινούν από 800 και να φθάνουν έως και  3.500 ευρώ. Βέβαια, μέχρι να φθάσουν εκεί, οι συνταξιούχοι καταγγέλλουν πως υπάρχει τεράστια καθυστέρηση, με τον ΕΦΚΑ να μην υποβάλλει τους φακέλους, η υπόθεση να παίρνει συνεχείς αναβολές, ενώ ακόμη κι όταν η απόφαση εκδοθεί, ο ΕΦΚΑ  προσφεύγει και στο Εφετείο.  Το ίδιο συμβαίνει και σε περιπτώσεις που ο ΕΦΚΑ τελικά δεν καταβάλλει εντόκως τα δικαιούμενα ποσά, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να συνεχίζουν τις προσφυγές. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που θεωρούνται «χαμένες» όπως για παράδειγμα αυτές που αφορούν την διεκδίκηση αναδρομικών ποσών για το διάστημα μετά την εφαρμογή του Νόμου Κατρούγκαλου, ή ακόμη και αυτές που αφορούν αμφισβήτηση της νομιμότητας του επανυπολογισμού των συντάξεων.

Όπως επισημαίνει ο κ. Αποστολίδης, τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Δικαιοσύνης οφείλουν νομικά, κοινωνικά και πολιτικά να προχωρήσουν άμεσα στην επίλυση της υπόθεσης καθώς αν δεν δοθεί λύση οι δικαστικοί αγώνες θα συνεχιστούν για άλλα 3 ή 4 χρόνια. Μάλιστα, στην επιστολή ζητεί  με σχετική εγκύκλιο, να ενημερωθούν όλα τα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας για την επίσπευση εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων προς κρίση σε Συμβούλιο, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια από το μεγάλο αριθμό δικών και ταυτόχρονα να ικανοποιηθούν οι χιλιάδες δικαιούχοι από τους πολύχρονους δικαστικούς αγώνες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ