Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου, 2024
12.1 C
Athens

Συντάξεις – Εργασία – Πρόνοια: Όλες οι αλλαγές που φέρνει το νέο έτος

Συνταξιούχοι, άνεργοι, εργαζόμενοι αλλά και δικαιούχοι προνοιακών παροχών, θα διαπιστώσουν αλλαγές, που προκύπτουν από την έλευση του νέου έτους. Δεν είναι μόνο οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις (7,75%), που θα εφαρμοστούν από την 1.1.2023, έστω και σε ένα μέρος των συνταξιούχων. Είναι και τα όρια ηλικίας στο Δημόσιο, οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές στους μη μισθωτούς ασφαλισμένους, αλλά και η αντιμετώπιση του «στοκ» των εκκρεμών συντάξεων, όπως και η διόρθωση των λαθών που έχουν γίνει, που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν χιλιάδες δικαιούχους.

Πιο αναλυτικά, οι παρεμβάσεις στα ανωτέρω ξεχωριστά πεδία, που πρόκειται να γίνουν εντός της νέας χρονιάς, είναι οι ακόλουθες:

 • Αυξήσεις στις συντάξεις σε ποσοστό 7,75%, θα λάβουν περίπου 1,7 εκατομμύρια συνταξιούχοι μετά από 12 χρόνια. Εκτός διαδικασίας θα μείνουν 748.000 δικαιούχοι (το 30% του συνόλου), λόγω υψηλής προσωπικής διαφοράς.
 • Αύξηση του ορίου ηλικίας για μειωμένη σύνταξη στο Δημόσιο. Σύμφωνα με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο (ν.4997/22 άρθρο 20), όσοι δεν καταφέρουν να συμπληρώσουν το όριο ηλικίας που απαιτείται κατά περίπτωση έως το τέλος του έτους, θα παραμείνουν στην εργασία έως και επτά έτη επιπλέον. Θα συνταξιοδοτηθούν, δηλαδή, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της  ηλικίας τους.
 • Αυξημένες εισφορές για 1,3 εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Οι εισφορές, θα είναι αυξημένες κατά 9%- 9,5% εξαιτίας της ανόδου του πληθωρισμού, ενώ η ηγεσία το υπουργείου Εργασίας φέρεται να εξετάζει την κατάργηση της εισφοράς των 10 ευρώ υπέρ ανεργίας που καταβάλλουν οι μη μισθωτοί, ώστε να περιοριστεί η επιβάρυνση.
 • Έκδοση των εκκρεμών συντάξεων, επικουρικών και εφάπαξ, εντός του πρώτου εξαμήνου του νέου έτους. Συνολικά στο  εννεάμηνο της περσινής χρονιάς, οι εκκρεμείς αιτήσεις απονομής σύνταξης, κύριας και επικουρικής, έφθασαν στις 204.761, συμπεριλαμβανομένων και των περίπου 25.000 διεθνών συντάξεων.
 • Επέκταση του «ατομικού κουμπαρά» στις επικουρικές συντάξεις και σε όσους νέους ηλικίας έως 35 ετών επιθυμούν να ενταχθούν στο νέο σύστημα εθελοντικά.
 • Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2023, με τη διαδικασία να ξεκινά στις αρχές Ιανουαρίου. Όπως γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα, η αύξηση αναμένεται να ισχύσει από την 1η Απριλίου της τρέχουσας χρονιάς, δηλαδή ένα μήνα νωρίτερα από το αναμενόμενο. Ο κατώτατος μισθός ο οποίος σήμερα ανέρχεται στα 713 ευρώ, αναμένεται να αυξηθεί στα 751 ευρώ, δηλαδή στα προ μνημονίων, επίπεδα.
 • Σταδιακή επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και σε άλλους κλάδους της οικονομίας (security, ασφαλιστικές, ΔΕΚΟ, βιομηχανίες, εστίαση και τουρισμό), μετά τις τράπεζες και τα σουπερ μάρκετ, όπου ήδη εφαρμόζεται.
 • Κίνητρα απασχόλησης για ανέργους, αλλά και κυρώσεις για όσους δεν ενεργοποιούνται για την εύρεση εργασίας. Οι ποινή διαγραφής από το μητρώο ανέργων, κυμαίνεται από έξι μήνες έως και δύο έτη ανάλογα με την άρνηση του ανέργου να καταρτίσει ψηφιακό σχέδιο δράσης, ή να αναλάβει προτεινόμενη εργασία, αλλά και την μη δήλωση απασχόλησης παράλληλα με την καταβολή του επιδόματος. Το επίδομα εργασίας ισούται με το 50 % του επιδόματος ανεργίας και καταβάλλεται για όσο διάστημα απομένει έως τη λήξη του επιδόματος ενώ ο άνεργος βρήκε εργασία. Επίσης, χορηγείται εφάπαξ χρηματική παροχή ύψους 300 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους (εγγεγραμμένους για 5+ έτη) που καταρτίζουν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης.
 • Υλοποίηση των νέων προγραμμάτων της ΔΥΠΑ μέσω των οποίων προσφέρονται νέες ευκαιρίες απασχόλησης σε 68.000 άνεργους, νέους, γυναίκες, ΑμεΑ και μακροχρόνια ανέργους.
 • Υλοποίηση του προγράμματος κατάρτισης 500.000 εργαζομένων και ανέργων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, ύψους 1 δισ. ευρώ.
 • Σταδιακή υλοποίηση του προγράμματος κοινωνικής κατοικίας για την παροχή προσιτής στέγης σε 137.000 νέους, νέα ζευγάρια και ευάλωτους πολίτες.
 • Εφαρμογή του Μητρώου Παροχών Αναπηρίας και του προγράμματος του Προσωπικού Βοηθού για συμπολίτες μας με αναπηρία.
 • Υλοποίηση των προγραμμάτων «Νταντάδες της Γειτονιάς» και δημιουργία μονάδων παιδικής μέριμνας σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ