Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023
10.1 C
Athens

Συντάξεις: Τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης φέρνουν αυξήσεις έως το τέλος του μήνα!

Σε… δόσεις θα γίνει η καταβολή των αυξήσεων στις συντάξεις, λόγω βελτίωσης των ποσοστών αναπλήρωσης. Η αφετηρία αναμένεται να γίνει στο τέλος του Ιουνίου για 50.000 «νέους» συνταξιούχους, που θα διαπιστώσουν (λογιστικές ή πραγματικές) αυξήσεις στις συντάξεις τους. Το υπουργείο Εργασίας, 19 μήνες μετά την έναρξη ισχύος του νόμου που βελτίωσε τα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους συνταξιοδοτήθηκαν με περισσότερα από 30 έτη προϋπηρεσίας, δείχνει έτοιμο να ενσωματώσει τις πρώτες αυξήσεις. Αυτές θα αφορούν όσους βγήκαν στη σύνταξη μετά την 13η Μαΐου 2016, δηλαδή μετά την έναρξη ισχύος του διαβόητου πλέον, «νόμου Κατρούγκαλου».

Βέβαια, από τις παρεμβάσεις που έκανε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προκύπτουν και αναδρομικά ποσά 19 μηνών. Η διαδικασία καταβολής τους δεν έχει καθοριστεί ακόμα πότε θα πραγματοποιηθεί, είναι πιθανό όμως κάτι τέτοιο να συμβεί σταδιακά, από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο. Ο λόγος είναι ότι πρέπει να επανελεγχθούν όλες οι περιπτώσεις επανυπολογισμού των συντάξεων, για να αποφευχθούν τυχόν λάθη, που θα οδηγήσουν (ξανά) συνταξιούχους μαζικά σε δικηγορικά γραφεία, για να πραγματοποιήσουν αγωγές.

Επίσης, έως τον Σεπτέμβριο, αναμένεται να δοθούν και οι όποιες αυξήσεις προκύπτουν σε άλλους 150.000 «παλαιούς» συνταξιούχους, με ημερομηνία συνταξιοδότησης πριν από την 13η Μαΐου 2016. Πρόκειται επίσης για αντίστοιχες περιπτώσεις συνταξιοδότησης με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, για τις οποίες έχει γίνει βελτίωση στα ποσοστά αναπλήρωσης.

 Οι όποιες αυξήσεις όμως, μπορεί να είναι πραγματικές ή λογιστικές. Ειδικότερα, σε όσες περιπτώσεις συνταξιούχων υπάρχει μεγάλη αρνητική προσωπική διαφορά (πχ άνω των 200 ευρώ), εάν δεν καλύπτεται από τις αυξήσεις που προγραμματίζονται, τότε η παρέμβαση θα είναι μόνο στο λογιστικό πεδίο. Δηλαδή απλώς θα μειωθεί η προσωπική διαφορά τους και δεν θα δουν πραγματική αύξηση «στην τσέπη». Θα υπάρξουν όμως και συνταξιούχοι με μικρή προσωπική διαφορά ή με θετική προσωπική διαφορά, όπου θα διαπιστώνουν πραγματικές αυξήσεις στις συντάξεις τους.

Η τελική ημερομηνία καταβολής των αυξήσεων του Ιουνίου δεν έχει καθοριστεί ακόμα. Με δεδομένο όμως ότι ήδη ο e-ΕΦΚΑ έχει ανακοινώσει ότι οι συντάξεις Ιουλίου, θα καταβληθούν σταδιακά 24-29 Ιουνίου, είναι πιθανό η καταβολή των αυξήσεων να γίνει με εμβόλιμη πληρωμή.

Υπενθυμίζεται ότι οι αυξήσεις αφορούν μόνο συνταξιούχους με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, καθώς εκεί έγιναν βελτιωτικές παρεμβάσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης. Οι αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης, επιβλήθηκαν από παρεμβάσεις της Δικαιοσύνης, που έκρινε ότι ήταν αντισυνταγματικές οι διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου», καθώς η αναλογία εισφορών που είχαν καταβληθεί και χορηγούμενης σύνταξης, απέβαινε σε βάρος του ασφαλισμένου. Έτσι, ο προηγούμενος υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, υποχρεώθηκε να ετοιμάσει νόμο, με παρεμβάσεις σε αυτό ακριβώς το πεδίο: Στα ποσοστά αναπλήρωσης για πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Οι αυξήσεις υπολογίζονται κατά μέσο όρο στα επίπεδα των 80 ευρώ (λογιστικές ή πραγματικές). Θα υπάρξουν όμως και συνταξιούχοι που μπορεί να δουν αυξήσεις έως και 200 ευρώ το μήνα. Θα είναι κυρίως πρώην ένστολοι, ή πρώην δικαστικοί ή προερχόμενοι από πρώην ΔΕΚΟ ή Τράπεζες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ