Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
16 C
Athens

Νομοσχέδιο για τα εργασιακά: Απεργίες, δικαστικές παρεμβάσεις και στο… βάθος, ψηφοφορία

Μόνο… αναίμακτη δεν θα είναι η σημερινή ψηφοφορία, για το εργασιακό νομοσχέδιο. Εκτός από τις «αναμενόμενες» αντιδράσεις, τα συλλαλητήρια και τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, αυτή τη φορά υπάρχει και η… δικαστική παρέμβαση.

Μόλις χθες αργά το βράδυ, το Μονομελές Πρωτοδικείο έκρινε παράνομη την κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο που πραγματοποιούν οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μόνο που η απεργία κρίθηκε παράνομη κατά το… ήμισυ, δηλαδή έως τις 10 το πρωί. Η «κόντρα» ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας, που ζήτησε να ακυρωθεί η κινητοποίηση και στους συνδικαλιστές, ξέσπασε με «φόντο» τις πανελλαδικές εξετάσεις. Μπορεί η ΑΔΕΔΥ να έλαβε χθες απόφαση ώστε να εξαιρεθούν από την απεργία όσοι απασχολούνται με τις Πανελλαδικές, ωστόσο το αρμόδιο υπουργείο πίεσε ώστε να κριθεί παράνομη και καταχρηστική αυτή η πρωτοβουλία των συνδικαλιστών, εν μέσω εξετάσεων. Κάτι ανάλογο έγινε και με τους εργαζόμενους του Μετρό, που πάλι μέσα σε λίγες μέρες βρέθηκαν στο «μάτι του κυκλώνα».

Υπενθυμίζεται ότι, έτσι και αλλιώς, τα Σωματεία των εργαζομένων σε Μετρό και Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο, είχαν λάβει απόφαση ώστε να κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10 το πρωί, ακριβώς για να βοηθήσουν στην ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Οι συνάδελφοί τους σε λεωφορεία και τρόλεϊ, θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας 13:00 – 17:00. Επίσης, 12:00 – 16:00 θα παραμείνουν ακινητοποιημένοι οι συρμοί του Προαστιακού και του ΟΣΕ.

Όλα αυτά ενώ η απεργία κρίθηκε παράνομη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων. Όμως τα ναυτεργατικά σωματεία, καλούν σε περιφρούρηση «στους καταπέλτες των πλοίων», ενώ προσθέτουν ότι «ο απεργιακός αγώνας των ναυτεργατών, ενάντια στην κατάργηση του 8ωρου, στο χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης, δεν θα κριθεί σε καμία αίθουσα δικαστηρίου».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ