Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
27.9 C
Athens

Συνήγορος του Πολίτη: Επέκταση στο δικαίωμα κατασκήνωσης έδωσε ο ΕΦΚΑ

Επέκταση του δικαιώματος κατασκήνωσης και σε παιδιά θανόντων που ήταν ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ, αποφάσισε η διοίκηση του Φορέα, μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη (ΣτΠ). Προηγήθηκε καταγγελία μητέρας ανηλίκου που διαμαρτυρήθηκε για την απόρριψη του παιδιού της από το κατασκηνωτικό πρόγραμμα του ΕΦΚΑ. Όπως διαπιστώθηκε από έρευνα που πραγματοποίησε ο ΣτΠ το παιδί ήταν ασφαλισμένο στον φορέα λόγω σύνταξης από τον θανόντα πατέρα του.

Όπως προέκυψε από τη διερεύνηση της υπόθεσης, βάσει απόφασης του ΔΣ του ΕΦΚΑ -εγκεκριμένης από το Υπουργείο Εργασίας- δικαιούχοι ήταν μόνο τα τέκνα ενεργών ασφαλισμένων και έτσι αποκλείονταν τα παιδιά των ασφαλισμένων συνταξιούχων κι εκείνα που ήταν ασφαλισμένα μέσω του θανόντος γονέα τους.

Ο Συνήγορος του Πολίτη απευθύνθηκε στον ΕΦΚΑ επισημαίνοντας ότι παιδιά και μονογονείς λόγω χηρείας που αποτελούν κοινωνικά ευάλωτο πληθυσμό παραμένουν τελικά εκτός του σχετικού πλαισίου κατασκηνωτικών παροχών Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου, η υπόθεση είχε επιτυχή έκβαση με την έκδοση απόφασης του ΔΣ του ΕΦΚΑ για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα 2023, εγκεκριμένης από το Υπουργείο Εργασίας, η οποία περιλαμβάνει πλέον τα παιδιά συνταξιούχων γονέων και τους ασφαλισμένους, λόγω θανάτου του γονέα τους, ανηλίκους 6-16 ετών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ